Maandelijks schrijft Fons Lemmens, steunlid van de fractie GroenLinks Voorschoten,  een column waarin het milieu centraal staat. Foto: PR
Maandelijks schrijft Fons Lemmens, steunlid van de fractie GroenLinks Voorschoten, een column waarin het milieu centraal staat. Foto: PR

Afval scheiden, grondstoffen behouden en hergebruiken

Algemeen

(column Fons Lemmens in de Voorschotense Krant van 25 september)

Hoe slechter we het afval scheiden, hoe meer ons dat gaat kosten in de komende jaren. Daarom moet er iets gebeuren.

door: Fons Lemmens

We kennen al jaren het belang van afvalscheiding, en we doen dat dus ook. Of niet? In ons dorp wordt per inwoner per jaar gemiddeld 223 kg restafval geproduceerd. Landelijk is dat gemiddeld 165 kg (cijfers uit 2019). En de rijksoverheid had graag gezien dat we in Nederland nu op zo’n 100 kg zouden zitten. Dat staat in het landelijk programma “Van afval naar grondstof” (VANG). 

Het rijk heft een afvalstoffenbelasting over elke ton afval die wordt gestort of verbrand. Met die belasting stimuleert het rijk de gemeenten om werk te maken van de VANG-doelstelling. Want hoe minder restafval de inwoners aanbieden, hoe minder belasting de gemeente betaalt. 

Omdat het rijk wil dat meer grondstoffen worden hergebruikt in plaats van verbrand, is afvalstoffenbelasting de afgelopen jaren flink verhoogd, en die stijging zal de komende jaren wel doorgaan. Daarnaast betaalt de industrie sinds dit jaar een CO2-heffing, en die geldt ook voor de afvalbranche. De tarieven voor afvalverwerking zijn ook al gestegen. 

Zo’n driekwart van wat de inwoners van Voorschoten aan afval in de grijze bak gooien kan heel goed gerecycled worden. Het gaat dan vooral om keukenafval (ruim 40% van het totale restafval) en verder om papier, karton, blikjes, plastic verpakkingen, drankenkartons, glas en textiel. Mensen doen wel aan afvalscheiding, maar nog niet genoeg. 

Het college wil de aanpak van de afvalscheiding dan ook verbeteren: de hoeveelheid restafval verminderen, vernietiging van grondstoffen voorkomen, en grondstoffen apart houden zodat ze goed hergebruikt kunnen worden. 

Het “Grondstoffenplan 2021 - 2025” dat het college deze zomer heeft gepresenteerd wil op verschillende manieren de bewoners stimuleren om het afval consequenter te scheiden en zo min mogelijk in de grijze bak te gooien. Op termijn van enkele jaren is het plan om inwoners te laten betalen voor het aanbieden van restafval. De praktijk bij andere gemeenten heeft uitgewezen, dat het invoeren van een financiële prikkel veruit het meeste effect sorteert. 

Het grondstoffenplan is nog niet behandeld in de gemeenteraad.


Nieuws overzicht

Afbeelding
Cyberaanval op gemeente afgeslagen 1 uur geleden
In mei en juni komt de bodyscan weer naar Drogisterij De Pauw van eigenaresse Veronica de Smit. Inschrijven kan vanaf nu. Foto: VSK
Ook dit jaar de bodyscan bij Drogisterij De Pauw 4 uur geleden
Afbeelding
Kasteel Duivenvoorde is weer open met een nieuwe expositie 4 uur geleden
De Cirkelbus verzorgde weer een kleurrijke tocht voor abonnees.
Naar de bollen: de Cirkelbus reed vier keer 5 uur geleden
Afbeelding
Kinderpartijtje in het filmtheater 20 uur geleden