Afbeelding

ZZP-er aangepakt: Uber bom onder de ZZP markt

Algemeen

(column Fred Snelderwaard in de Voorschotense Krant van 25 september)

U zal ongetwijfeld een ZZP-er kennen of misschien bent u het zelf wel. Deze ondernemers zijn het uit overtuiging of min of meer gedwongen na het einde van een dienstverband. In en na de financiële crisis nam het aantal ZZP-ers fors toe.

Een zzp-er is voor de belastingen een ondernemer en krijgt dus ook bepaalde aftrekposten. Daarnaast is een ZZP-er vooral iemand die niet in loondienst is en dus ook geen sociale premies afdraagt en geen pensioenpremies etc. Vaak voordelig voor de ZZP-er maar niet voor de maatschappij. Vandaar dat de wetgever schijnzelfstandigheid (ondernemers die eigenlijk werknemers zijn) wil aanpakken

ZZP-er aangepakt
Een aantal jaar geleden heeft de wetgever een wet geïntroduceerd om het ZZP probleem aan te pakken. Deze wet bleek niet te handhaven en er is geen alternatief. De ZZP markt is nu 1 grote speeltuin. Tot onlangs een procedure door de FNV is gestart tegen het “taxibedrijf”. Uber. Uber is vooral een digitale ontmoetingsplaats voor reizigers en (taxi)chauffeurs. Deze chauffeurs zijn ZZP-ers en krijgen hun ritten via software van Uber. Het zal u niet verbazen dat Uber hier ook goed aan verdiend. Omdat de chauffeurs ZZP-ers zijn krijgen ze minder betaald dan de taxi CAO, betalen geen pensioenpremie, zijn niet verzekerd tegen ziekte etc. Kortom, voor alle partijen zijn er grote belangen gemoeid. De rechter heeft nu bepaald dat Uber chauffeurs eigenlijk werknemers zijn! Ik zal u niet vermoeien met alle details en uiteraard heeft Uber hoger beroep ingesteld. Deze uitspraak kan grote gevolgen hebben voor de handhaving van onze ondeugdelijke wet. Immers de wetgever liet het allemaal een beetje lopen maar kan nu wel eens gedwongen worden om er mee aan de slag te gaan. En in alle objectiviteit, er zijn veel bedrijven die ZZP-er inhuren als pseudo werknemers en als u 2 schilders een muurtje ziet witten dan kan het nu zo zijn dat de 1 ondernemer is en de andere niet. En dat kan ook niet echt de bedoeling zijn.

En hoe nu verder?
Uiteraard wachten we op het hoger beroep maar wat simpelweg nodig is, is duidelijke wetgeving. Wanneer ben je ondernemer? En nog belangrijker....wetgeving waardoor een werkgever minder risico loopt bij een zieke werknemer. Nu moet hij 2 jaar loon doorbetalen. Als we dat nu eens korter maken en de arbeidsmarkt flexibeler, dan zal een werkgever ook eerder bereid zijn mensen in dienst te nemen in plaats van een U-bocht via een ZZP-er

Mr Fred Snelderwaard (fsnelderwaard@accountantskoeleman.nl)

Nieuws overzicht

Afbeelding
Volleybalrecreanten Gemini Kangeroes zoeken sociale spelers 23 minuten geleden
Jan Spit (l) en Hans Dijksterhuis organiseren ook dit jaar het Voorschoten Open op 25 mei. Foto: VSK
13e editie Voorschoten Open Golf op zaterdag 25 mei 6 uur geleden
Afbeelding
Depressievereniging afdeling Leiden heeft ruimte voor nieuwe deelnemers!! 6 uur geleden
Na nog veel spannende momenten in het laatste kwart bleef de eindstand onbeslist, wat voor de blauwen toch als winst voelde!
Meisjes Forescate MO 12-4 spelen gelijk tegen Zoetermeer 7 uur geleden
Isis en Lisanne wonnen de dubbel.
Forescate 1 haalt met 6-0 de eerste overwinning binnen 7 uur geleden