Helma Neppérus haalt de onderwerp aan die in het dorp spelen. Foto: Nick van Ormondt
Helma Neppérus haalt de onderwerp aan die in het dorp spelen. Foto: Nick van Ormondt

Veel discussie in ons dorp

Algemeen

Er wordt stevig gediscussieerd in Voorschoten. In de gemeenteraad maar ook gewoon op terrassen en op straat. De meeste aandacht is er voor het Ambachts-en Baljuwhuis. Het plan van de gemeente om het te verkopen is er al een tijd en de achtergrond er van dat, de gemeente  zich tot gemeentelijke taken moet beperken en dus geen panden exploiteren vind ik logisch. Wel duurt het allemaal veel te lang. 

De gedachte om het aan de huurder, de eigenaar van het goede restaurant Floris te verkopen kon ik ook volgen, maar dat ging dus niet door en toen kwam er een commissie met deskundigen en kon iedereen bod doen. Het beste bod in de ogen van de commissie kwam van  onroerend goed ondernemer Bayer uit Wassenaar. Hij heeft daar heel wat winkelpanden, over hem hoor ik positieve, maar ook kritische geluiden. 

Een ander besluit is ook lastig als je eerst zelf een commissie voor advies  instelt

De commissie stelde dus voor het aan hem te verkopen en daar heeft de Raad mee ingestemd. Een ander besluit is ook lastig als je eerst zelf een commissie voor advies  instelt. 

En nu is afwachten of de heer Bayer afspraken gaat maken met de huurder, de heer Kriek eigenaar van het inmiddels al zo’n twee jaar gesloten restaurant Floris. Ik zou dat goed vinden, wel zal er steeds op moeten worden gelet dat er ruimte blijft bij het gebruik voor publieke zaken.

Afval
Een punt van discussie is ook het afval. Er lag een voorstel van het College in de gemeenteraad om aan bewoners van laagbouwwoningen een aparte container voor oud papier te geven. Dat klinkt sympathiek, maar is niet nodig, want je kunt nu de container voor het restvuil een dag later vol met oud papier klaarzetten. Bij mij doet bijna iedereen dat in de straat al hebben sommigen destijds er de aparte blauw gekleurde container voor besteld. Dus zonde van de centjes en je gebruikt er onnodig  plastic voor. Het voorstel werd op initiatief van VVD en CDA dan ook verworpen.

Daarnaast zie ik in de regio, steeds meer dat nascheiding de basis wordt voor de afvalverwerking. Ik heb als Kamerlid er destijds al aandacht voor gevraagd, want wellicht werkt nascheiding beter dan het nu gelijk willen scheiden. En het gaat er toch om dat afval uiteindelijk zo goed mogelijk wordt gescheiden en zo min mogelijk moet worden verbrand. 

Jeugdzorg
Dan de jeugdzorg, Het is een onderwerp dat terecht veel aandacht krijgt en zeker sinds het Rijk de taken op dat terrein overdroeg aan de gemeenten, al was het budget er bij niet voldoende.  Er gaan nu concrete plannen worden uitgevoerd om de eerste opvang bij de gemeente te verbeteren. Onder meer het werk van de praktijkondersteuner bij de huisarts wordt uitgebreid en meer inzet van gemeente zelf. Er kan daardoor eerder en beter de nodige hulp worden verleend.

MFA
Dan tot slot het onderwerp dat de komende weken nog veel discussie zal leiden namelijk over de MFA, de multifunctionele accommodatie. Er is de gedachte om de bibliotheek uit te breiden, onder meer voor draaien van films, maar ook voor andere culturele activiteiten. Er zijn ook plannen van ondernemers om bij het Kruispunt te komen tot een cultureel centrum zoals eerder bepleit in het burgerinitiatief, en wellicht ook tot bouw van appartementen.
Ik moest daarbij denken aan het Huis van Voorschoten waarover de politiek destijds sprak en waar het ook om veel en dure wensen ging.

De komende tijd moet duidelijk worden, welke richting zal worden gekozen. Er moet een knoop worden doorgehakt zodat Voorschoten vooruit kan met het sluiten van het cultureel centrum en met het ontwikkelen van bouwlocaties in het centrum.

Helma Neppérus
Oud-Kamerlid en
oud-raadslid voor de VVD


Nieuws overzicht

Afbeelding
Kinderpartijtje in het filmtheater 9 uur geleden
Het trieste resultaat van één nacht vorst. 90% van de druivenoogst is mislukt.
Vorst nekt druivenoogst Chateau Deux Filles 11 uur geleden
Anja en Zhang Hu zijn al 25 jaar eigenaar van Restaurant Alexander. Een must voor de liefhebbers van de echte Chinese keuken. Foto: PR
Restaurant Alexander: de echte traditionele Chinese keuken 13 uur geleden
Na afloop werd er nog druk gediscussieerd over de antwoorden. Het bleef nog lang gezellig!
Ruim 180 deelnemers aan Oranje Pubquizzen 17 uur geleden 6
Afbeelding
Volleybalrecreanten Gemini Kangeroes zoeken sociale spelers 23 apr, 16:10