Marjolijn Eshuis, commissieraadslid PvdA Voorschoten
Marjolijn Eshuis, commissieraadslid PvdA Voorschoten

De Voorschotense afval-challenge

Algemeen

De gemeenteraad besprak 7 oktober het Grondstoffenplan 2021-2025, over onze afvalinzameling en -verwerking voor de komende jaren. Rijk en gemeenten hebben als doel gesteld dat in 2020 de hoeveelheid restafval jaarlijks gemiddeld niet meer dan 100 kg per persoon mag zijn; en in 2025 zou het zelfs teruggebracht moeten zijn naar 30 kg. Het aantal kg restafval per inwoner is in 2020 in onze gemeente 231 kg, een fractie minder dan in 2019, maar nog ver verwijderd van het landelijke streven. Terwijl de hoeveelheid restafval nauwelijks daalt, stijgen de kosten voor afvalverwerking, met als resultaat een stijging van de verwerkingskosten in één jaar met € 45.000. 

door: Marjolijn Eshuis
 

Hoewel ik regelmatig inwoners afval bij de milieuparkjes zie brengen, blijkt uit de cijfers dat het percentage afvalscheiding in Voorschoten de afgelopen vijf jaar met slechts 1% steeg, van 49% in 2015 naar 50% in 2020, terwijl het scheidingspercentage vorig jaar eigenlijk 75% had moeten zijn. De kosten voor de verwerking van restafval zullen de komende jaren blijven toenemen. 

Daar komt nog bij dat het aantal bezoeken aan het afval-brengstation in Wassenaar het afgelopen jaar enorm is toegenomen; van 6000 tot 9000 bezoeken in de jaren voor 2020 tot 12.000 bezoeken in 2020, zodat de kosten voor de verwerking van grofvuil uit de pan dreigen te rijzen: jaarlijks een extra bedrag van € 281.000.

U gaat dat volgend jaar ook merken: de afvalstoffenheffing stijgt met 17% en ligt met € 354 voor meerpersoonshuishoudens ver boven het landelijke gemiddelde van € 305. Voor 1-persoonshuishoudens loopt het op tot € 287, landelijk € 245.

Doet u mee
aan de Voorschotense afval-challenge?



Hoog tijd om te bekijken hoe we beter grip houden op het afval dat we nalaten, en zo ook op de afvalstoffenheffing. Het grondstoffenplan van het college zet de komende jaren in op het verhogen van het scheidingspercentage van papier en GFT, met als doel het restafval met 10-20 kg per persoon per jaar te verminderen. Het idee was alle laagbouw een extra (blauwe) bak te geven om meer papier van het restafval te scheiden en meer in te zetten op voorlichting, ook voor het apart houden van GFT.

Gezien de slechte uitgangspositie van Voorschoten en de investeringen die met het plan gemoeid zijn, hebben PvdA en GroenLinks een oproep gedaan de lat hoger te leggen door het verminderen van het aantal kg restafval met 25-30 kg per persoon per jaar. Een meerderheid in de raad (ook D66, ONS, SP) steunt deze motie, en dat betekent dat het college begin 2022 aanvullende, creatieve ideeën zal presenteren. De blauwe bak voor het apart houden van papier komt er niet standaard, dat vond een krappe meerderheid van VVD, CDA, VLS en ONS niet nodig, omdat de minicontainer voor het restafval gebruikt kan worden voor het aanbieden van het oud-papier en de mogelijkheid blijft bestaan om een aparte container voor het oud-papier aan te vragen.

Als inwoners staan we voor de uitdaging om minder afval te produceren en meer te gaan scheiden. Het begint met het voorkómen van afval en hoewel dat ook lastig is, heb je daar als consument invloed op door bijvoorbeeld producten zonder verpakking te kopen, herbruikbare netjes te gebruiken die diverse winkels aanbieden, kapotte huishoudelijke apparaten via het repaircafé te repareren en kleding een tweede leven te geven. Papier, glas, plastic, metaal en drinkkartons (PMD) en GFT kan zo veel mogelijk gescheiden worden, zodat er zo min mogelijk restafval overblijft. De gemeente kan onderzoeken of een ‘ja-sticker’ meer effect sorteert dan de ‘ja/nee sticker’. (Veelgestelde vragen over de ja/ja-sticker | VNG.)

Terwijl u deze column leest komt de wereld in Glasgow bijeen voor de VN Klimaatconferentie. Alle landen worden opgeroepen de komende jaren de energietransitie te versnellen om de inmiddels aangescherpte Klimaatdoelstellingen van Parijs te halen. Alle reden zou ik zeggen om aan onze lokale afvalverminderings-challenge mee te doen. Doet u het niet voor het klimaat, doet u het dan voor uw portemonnee en die van uw buren!

Heeft u ideeën over het verminderen van ons (rest)afval? Meshuis@voorschoten.nl

Nieuws overzicht

Afbeelding
Volleybalrecreanten Gemini Kangeroes zoeken sociale spelers 15 uur geleden
Jan Spit (l) en Hans Dijksterhuis organiseren ook dit jaar het Voorschoten Open op 25 mei. Foto: VSK
13e editie Voorschoten Open Golf op zaterdag 25 mei 22 uur geleden
Afbeelding
Depressievereniging afdeling Leiden heeft ruimte voor nieuwe deelnemers!! 22 uur geleden
Na nog veel spannende momenten in het laatste kwart bleef de eindstand onbeslist, wat voor de blauwen toch als winst voelde!
Meisjes Forescate MO 12-4 spelen gelijk tegen Zoetermeer 23 uur geleden
Isis en Lisanne wonnen de dubbel.
Forescate 1 haalt met 6-0 de eerste overwinning binnen 23 uur geleden