In de sfeervolle werkkamer van de praktijk van Bob van Eerd neemt kunst een belangrijke plaats in.
In de sfeervolle werkkamer van de praktijk van Bob van Eerd neemt kunst een belangrijke plaats in. Foto: Vsk

Bob van Eerd neemt afscheid met symposium ‘Joint Attention’

Algemeen

Na een werkzaam leven als psychotherapeut, waarvan de laatste 25 jaar binnen zijn eigen praktijk (KDC Voorschoten), gaat Klinisch Psycholoog Bob van Eerd dit jaar met pensioen. De praktijk richtte zich aanvankelijk op jongeren en hun ouders, maar groeide uit tot een praktijk waar ook volwassenen behandeld worden.

Bob kijkt met veel plezier terug op zijn carrière: “Het is een prachtig vak, in zekere zin ook een echt ambacht. In mijn praktijk was er alle gelegenheid om niet alleen met protocollen te werken, maar ook om samen met de patiënten een verhaal op te bouwen waar de klacht in een breder verband werd geplaatst. 

Ik spreek soms over ‘klanten’ omdat ik mijn praktijk ook als een winkel zie. Een winkel waarbij men het idee moest krijgen dat men er zaken kon vinden die men wilde ‘kopen’. De patiënten zo als klant zien, als betaler van de opdracht (indirect via de zorgverzekeraar of de gemeente), hield de verhoudingen ook zuiver. 

Het is heel bijzonder om een vak te hebben waar je persoonlijk met elkaar in contact bent. En natuurlijk is het de uitdaging om de aanpak en behandeling ook tot de gewenste verbeteringen te laten leiden.

In mijn ouderbegeleidingsgesprekken vergeleek ik mijn vak wel eens met dat van een tuinarchitect en ik heb die metafoor in een verhaal op de website van de praktijk verder uitgewerkt.

De kracht van de praktijk lag er vaak in dat men jarenlang een ‘vast’ en bekend gezicht had en er geen sprake was van alle mutaties die in de instellingen zo vaak gezien worden. De praktijk kenmerkte zich ook door het aangaan van veel samenwerkingsverbanden, over de schotten heen en verbindend. Met collega’s, huisartsen, CJG’s en met bijvoorbeeld een instelling als Curium-LUMC. Met deze laatste werd de basis gelegd voor een samenwerkingsconvenant met alle vrijgevestigden in de brede regio”.

Bob geeft aan dat hij erg blij is dat zijn praktijk voor het deel kinderen/jongeren wordt overgenomen door GZ-psycholoog Jacqueline Engel: “Jacqueline werkte al een paar jaar voor mijn praktijk en gaat nu in hetzelfde gebouw onder eigen naam (Mind Your Spirit) verder. De gemeenten in Voorschoten/Wassenaar en Leiden hebben daarbij een zeer positieve rol gespeeld en verwijzers lieten weten blij te zijn met deze continuïteit in het aanbod”.

Door de praktijk heeft Bob veel mensen uit Voorschoten en omgeving leren kennen. Die lokale verbondenheid werd weer versterkt door vrijwillige activiteiten van Bob, zoals onder andere jarenlang lid van de RvT van Villa Voorschot, opleider op het gebied van autisme van de vrijwilligers van Theehuis Jansland, lid van de Lionsclub Voorschoten en vertrouwenspersoon bij hockeyclub Forescate. 

In mei organiseert Van Eerd een afscheidssymposium waarvoor hij collega’s, huisartsen, ambtenaren, inkoopbureau, scholen en andere relaties uit de regio uitnodigt. De titel van het symposium is ‘Joint Attention’ en de sprekers zijn Veronique Esman (directeur GGZ Nederland), kinderpsychiater en hoogleraar Robert Vermeiren (zomergast bij VPRO in 2021) en Sandrine van Noort (hoofd kunstzaken LUMC). “Joint Attention, oftewel gedeelde aandacht, is een term uit de ontwikkelingspsychologie die ook in de psychotherapie van fundamentele betekenis is. In de vroege ouder-kind relatie ziet de ouder waar de aandacht van het kind naar uit gaat, volgt het die aandacht, ‘bundelt’ die, helpt zo concentratie en focus te ontwikkelen en geeft er woorden aan, het jonge kind zo introducerend in de talige wereld. In de therapeutische relatie op haar beurt, vindt er ook ontwikkeling en vooruitgang plaats, als de therapeut in staat is de aandacht te doen aansluiten bij waar de patiënt zit. Of juist in de veelheid van alle gevoelens van de patiënt, de aandacht te focussen op een bepaald aspect om daar -al zoekende- woorden en een nieuw verhaal te kunnen laten ontwikkelen”.

De passie van Bob voor het vak van psychotherapie klinkt zo tot op de laatste dag door.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Voorschotense Krant vrijdag in de bus en op www.voorschotensekrant.nl 7 uur geleden
Afbeelding
"BLIJSPEL" VERGETELHEID toneelgroep Voorschoten: alleen nog kaarten voor 6 april 11 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 16 uur geleden
Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 21 uur geleden 27
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 27 mrt, 15:44 9