Woonzorg wil 1119 woningen verkopen.. Foto: Vsk
Woonzorg wil 1119 woningen verkopen.. Foto: Vsk Foto:

Huurdersvereniging waarschuwt voor verkoop huurwoningen

De huurdersvereniging Huurdersbelangen Vereniging Voorschoten trekt aan de bel over de aangekondigde verkoop van 1119 huurwoningen door woningcorporatie Woonzorg. De corporatie wil zich gaan richten op alleen de verhuur van zorgwoningen en de overige woning verkopen. Het gevaar bestaat dat de woningen uit de sociale woningvoorraad zullen verdwijnen als de corporatie de woningen niet aan een andere corporatie verkoopt.

Woordvoerder van de HBVV Peter van Egmond licht toe: 'Bij verkoop van corporatie naar corporatie blijven wel dezelfde rechten en plichten van de huidige huurder bestaan. Dat zou een geruststelling kunnen zijn maar de ervaringen in het verleden zijn anders. Schrikbarende duidelijkheid krijg je bij het lezen van de informatie hierover op de website van de Woonbond: diverse corporaties liberaliseren delen van hun woningbestand als de huidige huurder vertrekt. In Barendrecht bijvoorbeeld staat 36 procent van de 1758 sociale huurwoningen van Vestia op de nominatie om geliberaliseerd te worden zodra de huidige huurder vertrekt, in het Westland geldt dat voor bijna de helft van Vestia's sociale woningvoorraad'.
De verkoop van corporatiewoningen is gebonden aan regels uit het Besluit toegelaten instellingen volkshuisvesting (BTIV). Wanneer deze zijn gevolgd, kan verkoop plaatsvinden. De Autoriteit Woningcorporaties controleert of aan de regels is voldaan.
'Maar Voorschoten moet op zijn hoede zijn', waarschuwt de HBVV. 'Woonzorg Nederland houdt zich niet aan de wet: Wettelijk gezien hadden zij al maanden geleden in zee moeten gaan met de Huurders Belangen Vereniging. Door niet te reageren op aangetekende stukken van de HBBV, creëren zij bepaald niet het beeld van een betrouwbare partij. De HBVV drukt de gemeente op het hart om haar verantwoordelijkheid hierin te nemen', stelt de huurdersvereniging HBVV in een ingezonden brief. (zie www.voorschotensekrant.nl)

In de commissie vergadering Burger en Bestuur van 18 juni j.l. reageerde wethouder Cramwinckel op de situatie die is ontstaan tussen Woonzorg en de HBVV. ‘Het is aan huurders zelf door wie zij zich willen laten vertegenwoordigen, ik heb er bij Woonzorg en bij de HBVV op aangedrongen om met elkaar in gesprek te gaan.

Het is onze inzet om ervoor te zorgen dat wij onze sociale woningvoorraad vasthouden. Dat betekent dat wij ervan uitgaan dat de woningen worden verkocht aan een andere corporatie en niet aan een particuliere belegger. Het college laat zich ter bescherming van onze huurders en sociale woningvoorraad in dit proces adviseren door een speciaal hiervoor ingehuurde jurist, want het is een ingewikkeld proces met specifieke wetgeving', aldus de wethouder.
.