Ook deze maand bekijkt Helma Neppérus de Voorschotense politiek. Foto: Nick van Ormondt
Ook deze maand bekijkt Helma Neppérus de Voorschotense politiek. Foto: Nick van Ormondt Foto:

Beweging Ambachts- en Baljuwhuis?

Het is ook in Voorschoten met het Coronavirus nog steeds een vreemde tijd, al wordt het leven langzaam maar zeker weer iets normaler. We gaan elkaar ook weer wat vaker zien. Toch blijft het afstand houden een wezenlijk iets en zal dat nog wel even blijven ook.

De horeca is open, maar wel met een aantal voorwaarden en binnenkort kan ik eindelijk weer naar de sportschool. Maar veel sporten zijn nog niet of maar beperkt toegestaan en dat raakt toch het leven in Voorschoten, jong en oud. Toch gebeurt er in Voorschoten, het nodige ook politiek.

Veilig kunnen fietsen
Zo is de gemeente en ook de Raad actief bezig met het willen aanpakken van onveilige verkeerspunten vooral waar het gevaarlijk is voor fietsers. Een goede zaak. Van de rotonde bij het gemeentehuis krijgt denk ik zowat iedereen de kriebels en mag je blij zijn dat er niet elke dag een ongeluk is, maar de rotonde moest en zou er komen destijds, ik moet er nog steeds van zuchten.

Ook de kruising Veurseweg-Papelaan verdient echt aandacht. En er zijn meer punten, ook op de Mozartlaan en Bachlaan krijg je geen prettig gevoel bij het fietsen.

Een ander punt wat betreft verkeer en ik heb het vaker behandeld, we mogen ook met ons allen weer zuchten omdat verbreding met vernieuwing van de Lammebrug weer eindeloos wordt uitgesteld. Wat heeft de provincie toch tegen Voorschoten, denk ik dan.

Ambachts- en Baljuwhuis
Een heel ander onderwerp is het Ambachts- en Baljuwhuis. Een tijdje terug kwamen de eerste berichten over dat de huidige huurder en toen nog exploitant van Floris V het pand wilde kopen van de gemeente en er een boutiekhotel wilde vestigen. De gemeente zou er eenmalig financieel voordeel van hebben en daarmee schulden kunnen aflossen.

Het gemopper barstte meteen los en ging vooral over de publieke functie van het Ambachts- en Baljuwhuis. Die publieke functie was en is als voorwaarde verbonden aan het legaat waarmee de gemeente destijds eigenaar werd.

Recent werd bekend, dat de gemeente extra voorwaarden wil stellen aan de aspirant-koper over het deels beschikbaar blijven van het pand voor publiek gebruik. 150 dagen per jaar zou het pand daarvoor beschikbaar moeten zijn, Dat stellen van extra voorwaarden vind ik verstandig, ook zal de gemeenteraad er nog een keer over spreken. We gaan het zien. Ik ben niet tegen verkoop, maar dan moet de publieke functie toch in voldoende mate behouden blijven. En laten we in het algemeen zorgen dat ons centrum leefbaar blijft.

En wanneer gaan we bouwen?
Zoals elke discussie over verkoop of bouw zal ook deze discussie wel een tijdje gaan duren. Anders zouden we als Voorschoten niet ons zelf zijn.

Wanneer begint de bouw van Beresteijn, wanneer wordt de knoop doorgehakt over de Moeder Godskerk, hoe verder met Het Kruispunt en ik noem nog lang niet alles.

En gaan we nu echt op het terrein van vroeger Segaar bouwen, zo ja wanneer en tot slot wanneer begint de bouw van Starrenburg 3? En dat terwijl politiek iedereen wil bouwen en er ook de brede wens is, dat er in voldoende mate betaalbaar wordt gebouwd.

Ouders zien hun kinderen graag in Voorschoten wonen, maar dat moet dan wel kunnen

Ouders zien hun kinderen graag in Voorschoten wonen, maar dat moet dan wel kunnen. Het zou toch mooi zijn als er een lijst kwam met zoveel mogelijk concrete data met betrekking tot wanneer met wat gaat worden begonnen. Want het zou toch echt mooi zijn om een fors aantal nieuwe huizen in ons Voorschoten te zien bouwen.

Helma NeppérusOud-Kamerlid
en oud-raadslid voor de VVD