Als het aan het college ligt, mag het Ambachts- en Baljuwhuis verkocht worden. De raad praat op 9 juli over de voorwaarden. Foto: VSK
Als het aan het college ligt, mag het Ambachts- en Baljuwhuis verkocht worden. De raad praat op 9 juli over de voorwaarden. Foto: VSK Foto:

Verkoop Ambachts- en Baljuwhuis dichterbij

Het college heeft besloten dat het Ambachts- en Baljuwhuis mag worden verkocht aan Restaurant Floris V, de huidige huurder van het pand. Jos Kriek, eigenaar van het restaurant, wil er een boetiekhotel met 12 kamers inrichten. Er zitten wel een aantal voorwaarden aan de voorgenomen verkoop. Zo moet onder andere de grote zaal 150 dagen per jaar beschikbaar zijn voor publieke bijeenkomsten. De gemeenteraad praat op 9 juli over deze voorwaarden.

Voorschoten - Het rijksmonument aan de Voorstraat moet nodig gerenoveerd worden. De laatste keer dat dit gebeurde was tijdens de verbouwing in 1982, bijna 40 jaar geleden. Ook heeft het pand een publieke functie volgens een legaat uit 1912. Toen bekend werd dat Jos Kriek het pand wilde kopen en er een boetiekhotel wil inrichten, waren er veel protesten. Tijdens een dorpsdialoog eind 2019 bleek dat de meningen verdeeld waren. Het college heeft daarom besloten verschillende waarborgen aan de verkoop te verbinden. Mocht het pand bijvoorbeeld opnieuw in de verkoop komen, dan moet het als eerste aan de gemeente, en als tweede aan de Stichting Duivenvoorde worden aangeboden. Als een andere partij het pand wil kopen, dan gaan de verplichtingen uit het koopcontract automatisch over op de nieuwe eigenaar.

Kriek zelf is optimistisch. 'We hebben enorm veel geduld gehad, hebben uitgebreid gesproken met belanghebbenden zoals de Voorschotense Kunst Kring, de Cultuurfabriek en de Vereniging Oud, Groen en Leefbaar Voorschoten. Wat wilden zij? Op basis daarvan zijn we verder gegaan met de gemeente.
Aan de eis voor de 150 dagen met een huur 'om niet' voor publieke functies kunnen wij tegemoet komen. Zo gaat de VKK in de grote zaal exposeren. Ook de overloop en de pantry zijn dan beschikbaar. De details moeten nog worden uitgewerkt maar het lijkt er op dat de exposities een lang weekend gaan duren zodat de zaal verder beschikbaar is voor trouwerijen en bijeenkomsten. Verder blijven het restaurant en de schouwkamer beschikbaar en gaan we ook 't Keldertje nieuw leven inblazen.'
Verder op pagina 6