Begroting sluitend voor 2021 en 2024, tussenjaren niet

Voorschoten - De gemeente heeft over 2019 € 2,5 miljoen overgehouden maar een groot deel is afkomstig van zo'n 40 projecten die vorig jaar niet zijn uitgevoerd. Dat blijkt uit de jaarrekening. De raad wil dat die projecten in 2020 alsnog worden uitgevoerd. Op 9 juli neemt de raad een besluit. Dan wordt ook de kadernota, de plannen voor 2021, besproken. De begroting is weliswaar sluitend voor 2021 en 2024, maar die voor 2022 en 2023 nog niet. Het college heeft een aantal voorstellen om dit op te lossen en vraagt de raad om mee te denken.
Voorschoten krijgt vanaf 2020 te maken met tegenvallende inkomsten. Zo worden de stijgende kosten van jeugdhulp niet voldoende gecompenseerd door het rijk en zijn de financiële gevolgen van corona nog niet bekend. 'We lobbyen voor meer en houden er rekening mee dat de bijdrage uit het gemeentefonds (van de rijksoverheid) voor Voorschoten vanaf 2022 met 8 ton wordt verminderd', zegt wethouder Cramwinckel. 'Dat weten we pas volgend jaar. We houden dan ook buffers aan voor dit soort situaties. Daarnaast moet de gemeente investeren in onder andere een broodnodig nieuw computersysteem voor de werkorganisatie.
In de voorstellen wil het college onder andere de gebruikersheffing van leegstaande panden (zoals winkelpanden) naar de eigenaar verleggen. Doel hiervan is de eigenaars te dwingen de panden sneller te verhuren om de leegstand tegen te gaan. De wethouder verwacht ook meer inkomsten uit de nieuw te bouwen woningen. 'Het is nu aan de raad hoe ze met deze en andere voorstellen omgaan. Wellicht wil de raad de incidentele tekorten voor '22 en '23 nu al dichten maar dat kan ook volgend jaar als we weten hoe de herziening gemeentefonds eruit ziet, hoeveel geld we onder andere voor jeugd krijgen en wat de effecten van corona zijn. Stap voor stap, behoedzaam ramen met de hand op de knip.'