De rotonde voor het gemeentehuis is een van de actiepunten in het Plan van Aanpak Fietsveiligheid. Foto: VSK
De rotonde voor het gemeentehuis is een van de actiepunten in het Plan van Aanpak Fietsveiligheid. Foto: VSK Foto:

Gemeente pakt onveilige fietsroutes aan

Fietsen is gezond en ook veel beter voor het milieu. Maar fietsen moet ook veilig zijn en daar schort het nogal eens aan, ook binnen Voorschoten. De gemeente heeft daarom een Plan van Aanpak Fietsveiligheid opgesteld waarbij maar liefst 16 fietsknelpunten en 11 actiepunten in beeld zijn gebracht.

Voorschoten - En actie is nodig want tussen 2015 en 2018 vielen er 117 gewonden bij verkeersongevallen, voornamelijk fietsers. Oorzaken zijn het toenemende aantal elektrische fietsen en Voorschotenaren fietsen steeds meer, zowel recreatief als woon-werk verkeer.

Educatie en voorlichting
Naast de actiepunten is er ook veel aandacht voor educatie en voorlichting. Buiten het jaarlijkse verkeersexamen worden de basisscholen actief benaderd om mee te doen aan School op Seef en de dodehoek lessen. En om fietsers bewust te maken dat zij in het donker verlichting moeten gebruiken en tijdens het fietsen geen smartphone mogen gebruiken worden spuitkrijttekeningen op de routes aangebracht.

Ook wordt gekeken naar aansluiting bij de campagne 'Veilig doortrappen', een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met medewerking van Veilig Verkeer Nederland, Veiligheid NL, BOVAG en de Fietsersbond. Doortrappen motiveert ouderen zelf maatregelen te nemen om veilig te blijven fietsen.

Tenslotte gaat de gemeente jaarlijks, samen met de Voorschotense Fietsersbond een schouw houden op de aanwezige paaltjes op fietsroutes. Daarbij worden ook worden opstaande trottoirbanden en bermen bekeken en worden er de komende jaren op circa 20 locaties fietstellingen gehouden om een goed beeld te krijgen van de drukste fietspaden.

Rotonde
De rotonde voor het gemeentehuis is het gevaarlijkst, hier vielen de meeste gewonden. Er is € 25.000,- beschikbaar voor onderzoek naar de verkeersveiligheid op de rotonde. De resultaten worden na de zomer verwacht. Vooruitlopend daarop komen er alvast extra verkeersborden die er op wijzen dat fietsers en voetgangers voorrang hebben.

Op de kruising Raadhuislaan/Oranjeboomstraat is de situatie onduidelijk. Over een korte lengte zijn diverse aansluitingen en dat zorgt voor onoverzichtelijke situaties. Bij groot onderhoud wordt er rood asfalt aangebracht op de fietsstroken, komt er duidelijk onderscheid tussen in- en uitrit van de parkeergarage en krijgt de Oranjeboomstraat een volwaardige uitritconstructie.
Leidseweg
Op de Leidseweg zijn verschillende knelpunten. Bij de Elstlaan zijn onlangs extra belijning en bebording aangebracht om de oversteek extra te accentueren en de verkeersveiligheid te verbeteren. Verderop bij de kruisingen met de Badhuisstraat en de Mozartlaan is vooral het afslaand autoverkeer een probleem. Bij beide kruisingen komen extra borden en wordt de belijning op het asfalt aangepast. De doorgaande fietsoversteek bij de Badhuisstraat wordt in rood asfalt uitgevoerd.

En bij de Mozartlaan komen op de weg haaientanden tussen zebrapad en fietsoversteek. De opstelplaats voor voetgangers (met fiets aan de hand) tegenover de Mozartlaan wordt bij groot onderhoud verbreed.

De gevaarlijke kruising met de Trompweg in Noord-Hofland verdwijnt als de projectontwikkelaar van het Intratuinterrein een nieuwe rondweg aanlegt.

Veurseweg en velostrada
De Veurseweg bij Hoogvliet is al jaren een probleem. Vooral voor verkeer vanuit de Papelaan dat linksaf richting het centrum wil. De middenberm is hier net te smal om de oversteek in twee fasen te maken terwijl dat, gelet op de drukte op de Veurseweg, wel zou moeten. Aanpassen van de weg kost veel geld en kan pas bij grootschalig onderhoud worden gerealiseerd. De Velostrada langs het spoor wordt op termijn verbreed van 3 naar 4 meter, ook komen er voetpaden. Met de provincie wordt gekeken naar de financiering hiervan (€ 1,5 miljoen).

Rotsblok bij station
Op de Multatullilaan komen zebrapaden, een schoolzone, snelheidsremmers en wordt een 30 km zone ingesteld. De kosten van € 60.000 zijn in de begroting opgenomen.

De veel te smalle fietsstroken op de Rouboslaan, Spoorlaan en Doormanlaan zijn ook al lang bron van ergernis. Een oplossing is er niet zo snel. Uitbreiding is niet mogelijk omdat de weg zelf al te smal is. Gewacht wordt tot groot onderhoud wordt uitgevoerd waarbij de inrichting van de weg aangepast kan worden.

Rotsblok bij het station wordt binnenkort verplaatst


En het rotsblok bij de in- en uitrit van het station wordt op korte termijn verplaatst, zodat verkeer beter zicht heeft.

Tenslotte worden op een groot aantal fietspaden markeringen (beter) aangebracht zodat deze ook in het donker goed te zien zijn.