De boor boort door maar de aanleg van een nieuwe Lammebrug loopt flinke vertraging op. Foto: Archief
De boor boort door maar de aanleg van een nieuwe Lammebrug loopt flinke vertraging op. Foto: Archief Foto: Ellen de Vette

Voortgang én vertraging Rijnlandroute

Gaia, de tunnelboormachine waarmee Comol 5 de tunnel onder Voorschoten door bouwt, boort zich inmiddels met een snelheid van 15 meter per uur opnieuw onder de grond richting Voorschoten door. De tweede tunnelbuis is nu in de maak en inmiddels weer ongeveer bij Berbice.

Na de sluiting in verband met Corona is nu het informatiecentrum weer open voor publiek en kun je weer van dichtbij zien hoe de werkzaamheden aan de RijnlandRoute vorderen. In verband met het corona protocol moeten bezoekers zich vooraf aanmelden via https://www.rondleiding-rijnlandroute.nl/tijdsloten.

De voortgang van Gaia is te volgen op de website https://rijnlandroute.nl/volg-de-boor/. Daar kun je Een kijkje achter de schermen bij de tunnelboormachine? Op dezelfde pagina kun je ook video's zien die een kijkje achter de schermen geven.

Vertraging uitvoering
Bij de aanleg van de RijnlandRoute, de verbinding tussen A4 en A44 waarvan de oplevering staat gepland voor eind 2020, is door de coronacrisis 'enige vertraging’ opgetreden als gevolg van het thuiswerken en verminderde capaciteit, vermeld uitvoerder Comol5 op de website van de RijnLandRoute. Later dit jaar moet blijken wat de werkelijke effecten van de crisis op de RijnlandRoute zijn.

Ook de uitvoering van de aanpassing van de verbreding van de Europaweg en de vervanging van de Lammebrug loopt vertraging op. Met deze werkzaamheden zou in het tweede deel van 2020 worden gestart, maar de voortgangsrapportage over de RijnlandRoute vermeldt nu als startdatum PM, pro memorie, waaruit we opmaken dat het wel zal worden uitgevoerd maar nog niet bekend is wanneer. Voor Voorschoten betekent dit dat er nog geen vooruitzichten zijn op een verbeterde doorstroming richting A4.

Maar er zit ook een voordeel aan deze vertraging, vernemen we van wethouder Spil. Zou aanvankelijk de Lammebrug en de Europaweg tijdens de werkzaamheden worden afgesloten, nu wordt er gewerkt aan een herziening van het plan om tijdens de werkzaamheden de Europaweg en de Lammebrug toch gedeeltelijk open te houden. 'Voor deze wijziging moet er opnieuw een procedure gestart worden en dat neemt enige tijd in beslag'.