Kun je wel een klankbord gebruiken? Meld je aan op ondernemersklankbord.nl.  Foto:PR
Kun je wel een klankbord gebruiken? Meld je aan op ondernemersklankbord.nl. Foto:PR Foto:

Oud-ondernemers helpen ondernemers in crisistijd

Het Ondernemersklankbord (OKB) is een landelijk netwerk van oud-ondernemers die bestaande ondernemers helpen. De organisatie bestaat al tientallen jaren, maar heeft juist in deze crisistijd vanwege de bijzondere uitdagingen voor ondernemers de inspanningen opgevoerd. Tijdelijk worden ook geen kosten voor de adviesgesprekken in rekening gebracht.

Het netwerk is via het Team Rijnland ook in Voorschoten actief. Binnen Rijnland zijn ongeveer veertig oud-ondernemers actief, afkomstig uit een groot aantal bedrijfstakken. Zij hebben hun ondernemingen succesvol overgedragen dan wel beëindigd. Die brede ervaring is ook handig, want de aanvragen zijn net zo divers.

De ene keer begeleiden wij een kapperszaak, de andere keer een groothandel technische producten of een marketingbureau. Welbeschouwd kan iedereen immers weleens een steuntje in de rug gebruiken dan wel de behoefte voelen aan een luisterend oor.

Leren van andermans fouten
Het Ondernemersklankbord is dus gegrondvest op de (levens)ervaring van ondernemers. “Ondernemen gaat altijd met vallen en vooral weer opstaan. Met zo iemand kun je op hetzelfde niveau sparren.

Er zijn veel soorten adviseurs, maar vaak zijn die zelf geen ondernemer geweest. Die hebben dus niet met hetzelfde bijltje gehakt,” zegt een ervaren adviseur. “Iedereen maakt fouten, daar is op zichzelf ook niks verkeerd aan. Maar oud-ondernemers hebben al van die fouten geleerd. Zij kunnen bestaande ondernemers helpen die fouten te voorkomen of er op een goede manier mee om te gaan. Maar ook kunnen ze helpen bij het opzetten van een bedrijfsplan om de toekomst te lijf te gaan.”

Ondernemer blijft de baas
Hoewel een advies heel waardevol kan zijn, blijft het de ondernemer die de keuzes maakt. “Je kunt vaak al helpen door te luisteren. Het helpt al als een ondernemer iemand heeft om zijn afwegingen mee te delen en die af en toe vragen stelt,” aldus de oud-ondernemer.

Contact
Kun je wel een klankbord gebruiken? Meld je aan op www.ondernemersklankbord.nl. Er volgt een intakegesprek over het probleem dat je wilt bespreken. Daarna wordt daar een oud-ondernemer bij gezocht die daar goed bij kan helpen, hoewel je ook jouw voorkeur kunt opgeven voor een specifieke adviseur.