Zeep uit Burkina Fasso, het wordt gemaakt van de noten van de karitéboom in het land. Foto: Fairtrade Voorschoten
Zeep uit Burkina Fasso, het wordt gemaakt van de noten van de karitéboom in het land. Foto: Fairtrade Voorschoten Foto:

Fairtrade Voorschoten: Eerlijke zeep uit Burkina Faso

Een kleine zeepmakerij maakt zeep in Basnéré in Burkina Faso. Dit project geeft werk aan 21 vrouwen in de zeepmakerij. Daarnaast zijn vele vrouwen in de omgeving betrokken bij het aanleveren van de basisproducten voor de zeep.

Noten en karitéboter
Het hoofdbestanddeel van de zeep is karitéboter, ook wel shea butter genoemd. De karitéboter wordt verkregen door het drogen en tot een pasta vermalen van de noten van de karitéboom. Deze boom groeit alleen in het wild in het savannegebied van Mali en Burkina Faso in het westen van Afrika tot Soedan in het oosten, een streek van zo’n 5000 km. De naam betekent “boom des levens” vanwege de bijzondere en helende eigenschappen. Karitéboter werd al in het oude Egypte gebruikt door niemand minder dan Cleopatra. In die tijd was de genezende en huidverzorgende werking van de boter al bekend. De boter werd aangebracht op huid en haar ter bescherming tegen de felle zon en de hete droge wind in de Afrikaanse woestijnen en savanne. Oude koningen werden begraven in uitgeholde stammen van de karitéboom.

De weldaden van karitéboter
Karitéboter hydrateert de huid en wordt toegepast bij oppervlakkige huidirritaties, eczeem en psoriasis. Tevens is het een natuurlijk middel tegen UV-straling. Het houdt je huid mooi soepel en voorkomt zwangerschapsstriemen. Kortom, deze boter heeft een genezende werking. Bovendien geeft karitéboter stevigheid en soepelheid aan droog, beschadigd haar. Het verbetert de zuurstoftoevoer, versterkt de haarwortels en voedt het haar.

Originele, eerlijke en natuurlijke zeep
Voor de productie van de zeep wordt de koude verzepingsprocedure toegepast. Hierdoor krijgt men een zeep van zeer hoge kwaliteit met originele geuren. Er zijn verschillende soorten zeep in het assortiment, die gecombineerd zijn met andere grondstoffen, zoals neemolie, honing, citronella en kokosolie. Kortom, de zeep is een natuurlijk schoonheidsproduct dat voor een eerlijke prijs wordt verkocht, ook verkrijgbaar bij de Wereldwinkel in Voorschoten. Een “handig” product in deze tijd van veelvuldig handen wassen! De Wereldwinkel heeft zijn openingstijden inmiddels verruimd: de winkel is nu elke woensdag tot en met zaterdag geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

Afbeelding
FTG_logo_v2