Wethouder Erica Spil ziet graag dat de inwoners van Voorschoten meedenken en doen om de milieu doelstellingen te halen. Foto: Vsk
Wethouder Erica Spil ziet graag dat de inwoners van Voorschoten meedenken en doen om de milieu doelstellingen te halen. Foto: Vsk Foto:

Wethouder Erika Spil presenteert Milieubeleidsplan

In 2015 was Nederland medeondertekenaar van het Klimaatverdrag van Parijs. Volgens het verdrag moet de opwarming van de temperatuur op aarde worden beperkt tot 2 graden Celsius, liever zelfs nog tot 1,5 graad. Inmiddels heeft Nederland een Klimaatwet waarin staat dat we in 2030 ten opzichte van het jaar 1990 onze CO2-uitstoot met 49 procent moeten hebben verlaagd en in 2050 met 95 procent. De elektriciteitsproductie moet in 2050 volledig CO2 neutraal zijn.

Op 11 juni presenteerde wethouder Erika Spil in de raadvergadering het concept milieubeleidsplan 'Energie en Klimaat 2021-2024. We spraken met haar over het plan en de vele maatregelen die zowel de gemeente als de inwoners van Voorschoten zullen moeten gaan nemen. 'Het is van groot belang om de vraagstukken rondom duurzaamheid, klimaat en energietransitie ook op lokaal niveau goed in te bedden', zegt de wethouder 'Het is een omvangrijk plan dat als iedereen zijn bijdrage levert zal leiden tot een schone en duurzame samenleving'.

In het concept milieubeleidsplan zijn de reacties op de flitspeiling die de gemeente in februari heeft uitgevoerd verwerkt. 'Er reageerden 850 mensen op, het geeft een mooi beeld hoe men denkt over energiebesparing en duurzaamheid, wat men van de gemeente verwacht en wat we zouden moeten doen om de inwoners van Voorschoten te helpen om het te verwezenlijken'. Het concept plan ligt vanaf 19 juni vier weken digitaal ter inzage via www.voorschoten.nl.

‘De veranderingen in het klimaat raken ons allemaal’, zegt de wethouder. ‘Als er nu niet wordt ingegrepen krijgen we te maken met de gevolgen van extreme warmte, droogte, overstromingen en wateroverlast en bodemdaling. Niet ergens in Nederland maar ook hier in Voorschoten. Het is dus zaak van ons allemaal om samen te werken in het realiseren van de milieu en klimaatdoelen'.

‘Ik hoop dat veel mensen zullen reageren op het concept milieubeleidsplan, iedere reactie is welkom. Ik heb al veel mensen gesproken in Voorschoten met goede ideeën en bereidheid om mee te denken. Dit is heel belangrijk, we mogen als gemeente blij zijn dat er zoveel kennis en passie ís onder de inwoners. Van die kennis moeten we als gemeente gebruik maken. Nadat de reacties op het conceptplan zijn verwerkt, wordt het milieuplan opnieuw aan de raad aangeboden, aan het eind van het jaar moet het plan dan definitief worden vastgesteld'.

‘Eén belangrijk besluit heeft Voorschoten al genomen: alle nieuwbouwwijken zullen aardgasvrij worden. De volgende stap is dan, hoe over te gaan op duurzame energie. Daarover moeten afspraken worden gemaakt, maar voor je die kunt maken moet er voldoende kennis over de alternatieven zijn. De omslag naar andere energiebronnen gaat gepaard met kosten, voor de gemeente maar ook voor de burgers, dat zullen we moeten accepteren willen we op hetzelfde niveau als nu energie blijven gebruiken. Besparen op energie en kosten kan bijvoorbeeld bereikt worden door isolatie van woningen, het vervangen van energieslurpers (denk aan een oude koelkast), het goed inregelen van installaties, innovatieve bedrijfsprocessen en zuinig gedrag'.

Goede communicatie over de milieuplannen is belangrijk, het doel en de mogelijkheden moeten duidelijk zijn. Om het conceptmilieuplan inzichtelijk te maken is er een publieksversie 'Samenwerken aan Milieu- en Klimaatdoelen' gemaakt dat in deze krant op de pagina’s 20 en 21 is terug te vinden. Het streven is zoveel mogelijk mensen te stimuleren om in het participatieproces mee te doen. 'Voorschoten kent al een aantal enthousiaste energieambassadeurs die betrokken zijn bij de verduurzaming van koopwoningen en daar graag hun mede-Voorschotenaren mee willen helpen. Dit doen ze onder andere door het maken van infrarood opnamen van woningen om warmteverlies te meten. Hieruit blijken de besparingsmogelijkheden van de woning.'

Snel besluiten over warmterotonde
Om de verduurzaming van de warmtevoorziening te realiseren is momenteel het vraagstuk actueel – gaan we wel of niet gebruikmaken van de restwarmte die volgens plan via pijpleidingen van het industriegebied in Rotterdam gaat lopen naar Leiden. Ook voor Voorschoten kan er een vertakking van het buizenstelsel komen. ‘Er zijn veel mitsen en maren maar het besluit over het al dan niet meedoen aan dit warmtenet moet al snel worden genomen’, zegt de wethouder, ‘voor 1 november moet het bekend zijn. Er moeten tijdig pijpleidingen worden ingekocht en aangelegd, zeggen we nu nee, dan betekent dat ook nee voor de toekomst en is deze kans voorgoed voorbij'.

Regionale Energie Strategie (RES)
In de regio Holland Rijnland wordt hard samengewerkt aan het ontwikkelen van een Regionale Energie Strategie (RES). 'De regiogemeenten hebben zich als doel gesteld om in 2030 in iedere gemeente een energiebesparing van gemiddeld 11% ten opzichte van 2014 te realiseren, het gaat om een besparing zowel op elektriciteit als warmte. Hieraan zal elke gemeente een bijdrage moeten leveren. Door beperkte beschikbaarheid aan locaties voor windmolens en zonnevelden moeten we ook op zoek naar andere alternatieven om energie op te wekken'.

Duurzaam bouwloket
Voorschoten heeft een samenwerking met het Duurzaam bouwloket. Via de website van de gemeente kan iedereen toegang krijgen tot dit loket, informatie inwinnen en advies krijgen over energiebesparing en subsidiemogelijkheden in Voorschoten. Op 14 mei 2020 heeft de gemeenteraad de ‘Verordening Duurzaamheidslening Voorschoten 2020' vastgesteld. Met deze verordening kunnen woningeigenaren die duurzame maatregelen willen laten uitvoeren een duurzaamheidslening aanvragen tegen een zeer lage rente. Informatie en de actuele rentetarieven staan ook op de website van het duurzaam bouwloket vermeld. Zie voor informatie over de duurzaamheidslening ook de website van het duurzaam bouwloket www.duurzaambouwloket.nl

Met kleine stapjes kom je ver
Maar energie bespaar je niet alleen met grote investeringen. Op de website van het duurzaambouwloket staan tal van kleine maatregelen die vrij eenvoudig te nemen zijn om energie te besparen. Zoals de aanschaf van ledlampen, het aanbrengen van tochtstrippen leidingisolatie, radiatorfolie en zelfs een borstel in je je brievenbus kan het verschil maken. Kleine stapjes waar gezamenlijk veel mee kan worden bereikt. Om deze kleine maatregelen te stimuleren kunnen mensen een energie voucher ter waarde van 70 euro aanvragen.

Het dak van de sporthal de Vliethorst dat door de cooperatie Zon op Voorschoten is voorzien van zonnepanelen. Foto: archief
De rode vlekken geven bij de infraroodscan aan waar de woniningen geisoleerd moeten worden omdat er warmte 'lekt'.  Foto: PR