vlnr: Nel Hooijmand en Claire Dasnoy, echtpaar Langeraak, Martin Schuchhard en Jaap Hollander. Foto: René Zoetemelk
vlnr: Nel Hooijmand en Claire Dasnoy, echtpaar Langeraak, Martin Schuchhard en Jaap Hollander. Foto: René Zoetemelk Foto:

Fietsmaatjes Voorschoten samen coronaproof op de fiets

Fietsmaatjes kan in deze Coronatijd weer veilig fietsen met tussenschermen op de duofietsen. Zowel door de gasten als de vrijwilligers wordt weer volop genoten van beweging en het buiten zijn.

Voorschoten - Vorig jaar juli startte Fietsmaatjes Voorschoten na de officiële aftrap door burgemeester Bouvy-Koene. Sinds vorige zomer zijn er al meer dan 200 ritten gefietst door meer dan 70 gasten en vrijwilligers. Er werd gefietst door Voorschoten en omgeving. Ook werd door de fietsers graag even gepauzeerd en een kopje koffie gedronken bij het theepaviljoen De Horsten, theehuis Jansland, bij Cronesteijn, Vlietland en in de Voorstraat.

Na de aanschaf van de vierde fiets afgelopen februari, werd uitgekeken naar een heel mooi fietsjaar waarin volop gefietst kon worden met de ouderen van Voorschoten die dat zelfstandig niet meer kunnen. In maart 2020 strooide Corona helaas roet in het eten; er kon niet meer gefietst worden door gasten en vrijwilligers die niet uit één huishouden kwamen omdat je naast elkaar op de fiets nu eenmaal geen 1,5 meter afstand kan houden. Nieuwe gasten moesten nog gekoppeld worden aan een vrijwilliger maar uiteraard liep ook dit proces spaak.

In deze eenzame tijd was het juist voor ouderen zo belangrijk om buiten te zijn, contact met anderen te hebben en in beweging te blijven. Juist met het mooie weer beperkten de regels de wensen en stonden de duofietsen stil. Fietsmaatjes Nederland en de producent van Raam hebben een elegante oplossing bedacht door een scherm te ontwikkelen dat de duofiets Coronaproof maakt. Fietsmaatjes Voorschoten heeft twee schermen kunnen aanschaffen door een donatie van Stichting Retourschip. Voor gasten die hulp nodig hebben bij het opstappen zijn handschoenen, mondkapjes en gezichtsschermen ter beschikking om elk risico op besmetting weg te nemen. Er kan nu veilig gefietst worden en de blauwe fietsen met de blije gasten zullen het straatbeeld in Voorschoten weer opvrolijken.

Helaas heeft zijn er op dit moment meer gasten dan vrijwilligers aangemeld. Om alle gasten te kunnen laten fietsen is Fietsmaatjes Voorschoten naarstig op zoek naar meer vrijwilligers. Bent u betrokken en fit en heeft u 2 uurtjes per week of per twee weken tijd, meldt u zich dan aan als vrijwilliger en mail naar info@fietsmaatjesvoorschoten.nl.