De hoogspanningmast bij de spoorlijn  in het Voorsche Park. Foto: Bert de Bles
De hoogspanningmast bij de spoorlijn in het Voorsche Park. Foto: Bert de Bles Foto: Bert de Bles

Dossier hoogspanning: gemeente verzaakt zorgplicht

Op 18 juni heeft het college van B&W de Kadernota 2021 gepubliceerd. Daarin adviseert het college expliciet om in de begroting geen budget vrij te maken voor een vooronderzoek om de hoogspanningsleidingen in Voorschoten aan te pakken. Dat is bij de Alliantie Burgers Voorschoten (ABV) in het verkeerde keelgat geschoten. Juist nu zijn de mogelijkheden om wat aan het hoogspanningsprobleem te doen gunstiger dan ooit.

Ingezonden door Alliantie Voorschoten

Al vele jaren proberen omwonenden de hoogspanningsmasten die langs de spoorweg staan, uit het straatbeeld te doen verdwijnen. Vooral vanwege de gezondheidsrisico’s. De Gezondheidsraad, die de overheid hierin adviseert, ziet een verband tussen hoogspanningsleidingen en een verhoogd risico op leukemie bij kinderen, hersentumoren, en andere ernstige ziektes. De Rijksoverheid biedt daarom aan 85% van de kosten van het verplaatsen of ondergronds brengen van hoogspanningsleidingen voor haar rekening te nemen. Daarmee verandert het kostenplaatje radicaal.

Ook biedt het ondergronds brengen of verplaatsen van de hoogspanningsleidingen allerlei mogelijkheden om inkomsten te genereren voor de gemeente. Denk bijvoorbeeld aan woningbouw, sportfaciliteiten of het verplaatsen van activiteiten die elders in het dorp niet goed passen. Het ABV heeft de nieuwe wethouder Spil (GroenLinks) in een persoonlijk gesprek aangeboden om samen op zoek te gaan naar creatieve manieren om de kosten laag te houden en de opbrengsten te vergroten, om zo een haalbaar plan te maken.

Het enige zichtbare effect is geweest dat het college de hakken in het zand heeft gezet. Er wordt niet eens meer een poging gedaan om er een evenwichtige, op feiten gebaseerde discussie van te maken. Het gezondheidsaspect wordt -voor het eerst- niet meer ontkend. In plaats daarvan wordt het in de kadernota volledig genegeerd. Een vooronderzoek (kosten voor de gemeente: ca. €10.000) vindt het college zinloos, want “daar komt toch een te hoog bedrag uit”. En over voordelen en mogelijke opbrengsten wordt met geen woord gerept.

Dan heb je gewoon lak aan de gezondheid van je burgers. Laten we daar geen doekjes om winden. Wat stelt het college dan wel voor? “Het verhogen van lokale belastingen m.u.v. OZB”. Tel uit uw winst.

Voor meer informatie zie: www.alliantie-burgers-voorschoten.nl/