Risicogroepen Corona

Er is niet alleen een link tussen het Coronavirus en overgewicht zoals u in de vorige column heeft kunnen lezen. Er is ook een relatie tussen diabetes 2 en hoge bloeddruk en het ziekteverloop van Covid-19, het gevolg van het Coronavirus.

Een op de drie Nederlanders tussen de 30 en 70 jaar heeft een te hoge bloeddruk en een miljoen heeft diabetes 2. Hoger risico onderzoek wijst uit dat patiƫnten met Diabetes 2 en hoge bloeddruk bij besmetting met het Coronavirus, en dat geldt ook bij andere infectieziekten, mogelijk een 10 keer hoger risico hebben om te overlijden en daarbij zijn de symptomen ook nog eens ernstiger. Het Coronavirus hecht zich namelijk aan de receptoren (aangrijppunten) van het zogenaamde enzym ACE 2 dat een rol speelt bij genoemde aandoeningen, net als bij het buikvet dat nu eenmaal overvloedig aanwezig is in geval van overgewicht en ook meer aangrijppunten kent.

Een slechtere glucoseregulatie veroorzaakt een minder effectief afweersysteem. Uit onderzoek blijkt dat de combinatie van een infectie van Covid-19 met diabetes 2 leidt tot een verstoorde immuunrespons, waardoor ernstiger en langer aanwezige longklachten ontstaan. Maar er is nog een gevaar. Mensen met metabole stoornissen (bloeddruk, diabetes, cholesterol e.d.) hebben al ontstekingen in het lichaam waardoor er meer zogenaamde cytokines vrijkomen die een overreactie van het immuunsysteem veroorzaken. Bij Covid-19 kan het niveau van cytokines ineens sterk worden verhoogd met orgaanfalen als gevolg waarmee thans (IC)artsen worden geconfronteerd.

Diabetes 2 is een ziekte, maar wel een welvaartsziekte, die grotendeels te wijten is aan een verkeerde leefstijl. Dat hebben overgewicht en diabetes 2 gemeen. Deze welvaartsziekten verhogen het risico op een Coronabesmetting en vooral de slechte afloop daarvan.

De algemene aanbevelingen voor het terugdringen van diabetes 2 en hoge bloeddruk zijn ondertussen voldoende bekend: regelmatig voldoende bewegen, goede voeding, niet roken en geen alcohol. In dit specifieke geval is het van belang het glucosegehalte, lipidengehalte (vetachtige substanties waaronder cholesterol) en de bloeddruk goed te controleren en zo nodig terug te dringen teneinde ontstekingsreacties te verminderen en daarmee het risico op complicaties te verlagen.

Ben van der Hoff