All lives matter

Normaal schrijf ik vooral over mijn vakgebied. Daar is trouwens ook nu genoeg te vertellen. Maar jee wat is het een lastige wereld op dit moment. Naast corona is het element van racisme en Black Lives Matter heel ingrijpend aanwezig. Ik vraag mij af of Black Lives Matter wel de lading dekt.

All Lives Matter
Ik ben tegen discriminatie. Voor mij geldt All lives Matter. Kleur, afkomst, nationaliteit. Het zal mij echt om het even zijn. Waar ik wel onderscheid in maak is gedrag. Als iemand zich niet zo gedraagt, of is zoals jij wil, dan maak je daar geen connectie mee. In vriendschap, omgang of zakelijke verhoudingen, dat onderscheid gaat vanzelf. En dan is het nog steeds prima. Je moet er niet aan denken dat iedereen hetzelfde is. En zolang het binnen de in dit land geldende wettelijke en fatsoensnormen is, vind ik het prima. Zo zou het ook in de hele wereld moeten gaan. Ik verafschuw onderscheid op basis van “niet inhoudelijke ”eigenschapen. Waar we voor moeten waken is dat door heel hard roepende mensen een omgekeerde wereld ontstaat. Dat je per definitie “fout bent” als je niet hetzelfde roept.

Vertrutting
Ik las afgelopen zaterdag een interview met Gerard Cox. Die maakt zich zorgen over de vertrutting van de maatschappij. Dat je door het verbannen van humor over bepaalde onderwerpen de verbinding met elkaar kwijt raakt. Volgens hem is het raar dat we ons druk maken over (al dan niet leuke) humor of satire (want ook dat is aan smaak gebonden) en aan de andere kant moderne slavernij zoals in Qatar waar het WK 2022 wordt gehouden, wel accepteren. Ik voel daarin wel mee moet ik zeggen. Daarnaast maken we ons nogal druk over standbeelden uit het verleden. Maar heeft elk land niet haar minder prettige verleden? Immers 500 of 1.000 jaar geleden waren we op dat punt niet zo geciviliseerd. Elk land heeft daar lering uitgetrokken. Of dit nou Afrika, Amerika Europa of Azie is. Het is ieders verleden, ieders tijdbeeld. En hoe ver moet je terug? De piramiden zijn ook niet gebouwd door werknemers met een goede CAO.

Gewoon gewoon doen
Volgens mij is het niet zo moeilijk, velen zullen vinden dat ik makkelijk praten heb. Maar laten we gewoon gewoon doen. Elkaar beoordelen op inhoud en gewoon met elkaar blijven praten.

Ik wens u een gewoon goede maand toe.

Mr Fred Snelderwaard (fsnelderwaard@accountanstkoeleman.nl