Afbeelding
Foto:

Versterking immuunsysteem als wapen tegen Covid-19

Het lijkt erop dat het Corona virus nog een tijdje bij ons blijft. We moeten ons daarom wapenen met allerlei middelen, zegt Ben van der Hoff in zijn column voor deze krant en adviseert ons om met een gezonde leefstijl het immuunsysteem te versterken.

Medicijnen
Als je aan de medicijnen moet door een besmetting met Covid-19, dan ben je slecht af. Er zijn meerdere medicijnen die de dokter ter beschikking staan, maar ze blijken niet afdoende te zijn.

Over het veel besproken Hydroxychloroquine (HCQ) bestaan vraagtekens, werkt het nu wel of niet? Het is een anti malaria middel en wordt ook ingezet tegen reuma omdat HCQ het immuunsysteem afremt. En juist het immuunsysteem staat centraal bij de bestrijding van Covid-19. Dit medicijn zou volgens recent wetenschappelijk onderzoek niet geschikt zijn. Echter de Amerikaanse artsen Zelenko en Cardillo behaalden goede resultaten met HCQ omdat (!!) zij het combineerden met het mineraal zink en het antibioticum azitromycine. Het zou het mineraal zink zijn dat in de cel het kopiëren van het coronavirus blokkeert. HCQ is de noodzakelijke transporteur die het zink de cel in brengt. Hebben de onderzoekers dit over het hoofd gezien?

Experimentele behandeling
De Limburgse huisarts Rob Elens behandelde tien zeer zieke oudere coronapatiënten met HCQ en zink, aangevuld met vitamine C, D en azitromycine. Ze knapten binnen een week op. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) verbood deze behandeling vanwege het ontbreken van een “wetenschappelijk onderbouwde behandelstandaard in de eerste lijn voor de behandeling van Covid-19.”. Er zijn nu acht landen waar in de eerste lijn HCQ met zink wordt bestreden. In die landen is de sterfte onder het aantal mensen met de diagnose Covid-19 spectaculair lager dan elders. HCQ is veilig en kost slechts een halve euro per dag.

De huisarts gaat de strijd aan: “Dit klopt niet, hier zit Big Pharma achter”. Hij is ook kritisch ten opzichte van het RIVM, de GGD en het Voedingscentrum die zeggen: ”Je moet gezond eten”. “Zij keuren supplementen (vitamines en mineralen) af, maar datzelfde RIVM heeft onderzocht dat maar een klein deel van de Nederlandse bevolking eet volgens de Schijf van Vijf. Supplementen zijn daarom essentieel. Vooral zink, vitamine C en D en selenium zijn in relatie tot Covid-19 zinvol”, aldus Rob Elens. Hoe dan ook, de weg tot dit medicijn is geblokkeerd.

Geen aandacht voor onze gezondheid
|e overheid heeft tal van maatregelen getroffen om Covid-19 te beteugelen. Het aantal besmettingen blijft echter verontrustend hoog. Grote groepen mensen in winkelcentra en bij demonstraties houden zich niet aan de 1,5 meter, om maar niet te spreken van andere besmettingshaarden zoals scholen en feesten e.d. De vooruitzichten zijn niet bepaald gunstig. De overheid richt zich uitsluitend op de indamming van het virus, maar verzuimt aandacht te besteden aan de versterking van onze weerstand.

Vaccin en immuniteit|
De hoop is gevestigd op een vaccin. Gaat een vaccin de oplossing bieden? Dat is maar helemaal de vraag. Recente onderzoeken wijzen in de richting dat een vaccin een beperkte periode bescherming biedt en dat een mogelijke mutatie de werking negatief beïnvloedt. De laatste berichten zijn ook verontrustend. Vaccins zullen voorlopig schaars zijn en niet een directe terugkeer naar het oude normaal betekenen omdat ze maar deels bescherming bieden.

Dat besmetting wordt geblokkeerd is ook niet zeker. Op de lange termijn bestaat een risico dat sommige vaccins de infectie verergeren als die later alsnog optreedt zoals bij experimentele vaccins tegen de longziekte Sars. Een ander probleem is de snelle afname van het aantal antistoffen in het bloed van mensen die besmet zijn geweest met het Coronavirus. Meerdere personen zouden zelfs voor de tweede keer geïnfecteerd zijn. Ook dat ondermijnt het vertrouwen in een toekomstig vaccin.

De overheid heeft al honderden miljoenen aan een vaccin besteed. Voor een fractie van dat bedrag had de overheid een schitterende voorlichtingscampagne kunnen starten teneinde de bevolking aan te sporen haar immuunsysteem te optimaliseren door middel van goede voeding en vooral suppletie.

Suppletie
In alternatieve medische kringen, zoals de orthomoleculaire, pleit men al decennia voor supplementen, vooral omdat slechts enkele procenten van de bevolking gezond eet, echter het gunstige effect van suppletie wordt door de reguliere medische wereld hardnekkig ontkend. Maar onlangs is in het gerespecteerde wetenschappelijke tijdschrift Nutrients een artikel verschenen van een groep internationale wetenschappers dat er evident bewijs is dat suppletie van micronutriënten het immuunsysteem kan versterken, met name de vitamines A, B6, B12, C, D, E, foliumzuur, zink, ijzer, selenium, magnesium, koper en de omega 3 visvetzuren EPA en DHA.

De wetenschappers pleiten ervoor dat de gezondheidsorganisaties een optimale inname van micronutriënten opnemen in hun aanbevelingen om de volksgezondheid te verbeteren, met zelfs de aantekening dat de doses C en D boven de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) moeten uitkomen met inachtneming van de maximaal veilige dosis. Dus: verantwoordelijke instanties, waar wachten jullie nog op?



Gezonde voeding, voldoende bewegen,
niet roken en geen/weinig alcohol



Weerstand door gezonde leefstijl
De IC’s hebben vol gelegen met patiënten met overgewicht en diabetes type 2. Een verkeerde leefstijl is hier voor een groot deel debet aan. Een gezonde leefstijl versterkt het immuunsysteem en is daardoor een belangrijk wapen tegen chronische ziektes en infecties. We hebben het dan over gezonde voeding, voldoende bewegen, niet roken en geen/weinig alcohol. Het is daarom hoopvol dat binnen de reguliere medische wereld de leefstijlgeneeskunde haar intrede heeft gedaan.

Eigen immuunsysteem|
Concluderend hebben we te maken met een Coronavirus dat ons nog wel even gezelschap blijft houden. Vraagtekens bij de werkzaamheid van medicijnen, herbesmettingen, vaccins, een overheid die voorbij gaat aan onze gezondheid, een RIVM dat tot nu steken heeft laten vallen en de verantwoordelijke instanties die niet verder komen dan ‘gezond eten’, pleiten voor een belangrijk en waardevol wapen: het optimaliseren van ons eigen immuunsysteem door goede voeding en supplementen.

Het onderwerp Corona heb ik dankzij de medewerking van de redactie van de Voorschotense Krant kunnen afsluiten met deze uitgebreide column. Vanaf volgende maand komen eindelijk andere belangrijke onderwerpen weer aan de orde.

Ben van der Hoff