Burgemeester Jacobus Petrus Treub (1818-1887).
Burgemeester Jacobus Petrus Treub (1818-1887). Foto:

Waar is de Burgemeester Treubstraat gebleven?

De langst zittende burgemeester van Voorschoten Jacobus Petrus Treub (1818-1887) heeft geen eigen straat meer. Zijn straat is hem in 1941 ontnomen.Dat is schrijnend, vooral omdat bijna elke burgemeester van Voorschoten een straat heeft. Het Voorsche Park heeft de meeste burgemeesterstraten.

door: Jan Spendel

De langst zittende en meest geliefde burgervader heeft geen straat in Voorschoten.Het gemeentebestuur in 1941 wilde een einde maken aan de verwarring en hinder die mensen ondervonden tussen de op elkaar lijkende en ver van elkaar liggende Burgemeester Treubstraat en de Gebroeders Treubstraat. Als oplossing werd gekozen om de sinds 1923 bestaande Burgemeester Treubstraat de naam Narcisstraat te geven en de Gebroeders Treubstraat (sinds 1828) de naam Treubstraat. Met deze verkorte straatnaam zou zowel burgemeester Treub als zijn drie beroemde zonen geëerd worden.De motivatie bij het raadsbesluit uit 1941 luidt: “... de naam van de Treuben, zoowel van den burgemeester van dien naam als van diens zonen-hoogleeraren, op passende wijze voor het nageslacht in de herinnering zullen worden bewaard…”. Dat passend van toen is vandaag de dag niet meer passend. Vooral nu alle burgemeesters een straat naar zich vernoemd hebben gekregen.Vervolgens heeft de gemeenteraad in 1941 ter wille van de gelijkvormigheid de Burgemeester de Kempenaerstraat gewijzigd in De Kempenaerstraat. Ook de Burgemeester Vernédepark werd toen kortweg Vernédepark. Na de oorlog zijn deze veranderingen weer teruggedraaid. Maar niet voor burgemeester Treub.Wie goed oplet ziet in de Treubstraat op een gevelsteen bij bakker Verhoog de namen van de gebroeders Treub. Er is geen tekst in de straat te vinden over hun vader, de burgemeester van Voorschoten. Ook niet op het in 1980 ontstane Treubplein. De beslissing om alle Treuben onder te brengen in één straat en één plein, verdiend heroverweging.Hoe kunnen we burgemeester Treub weer eren? Dat kan eenvoudig met de toevoeging Burgemeester bij het Treubplein. De Treubstraat kan dan de naam Gebroeders Treubstraat terugkrijgen. Gezien de eerdere bezwaren is het geen goede oplossing om de Narcisstraat weer om te dopen in de Burgemeester Treubstraat.
Wie was burgemeester Treub?Jacobus Petrus Treub was vanaf zijn 23ste (1842) tot zijn dood in 1887 aaneengesloten 44 jaar lang de burgervader van ons dorp. Treub is succesvol. Liet na zijn dood een modern en financieel gezond dorp achter.Burgemeester Treub en zijn vrouw Marie-Louise Cornaz kregen vier kinderen, waaronder drie beroemde zonen: Melchior (1851-1910), Hector (1856-1920) en Willem/Wim (1858-1931). Allen werden hoogleraar en blonken uit in hun vakgebied. Melchior was botanicus, Hector gynaecoloog en Wim professor in de staathuishoudkunde (economie). Wim werd ook minister van Handel, Nijverheid en Landbouw en later van financiën. Zijn bijnaam: “Minister Voorwaarts”.Het gemeentebestuur roep ik op om burgemeester Treub en zijn zonen te eren met een Burgemeester Treubplein en een Gebroeders Treubstraat. Betrek wel de bewoners van het Treubplein en Treubstraat daarbij.