Theo Potma, beeld RV, archief dagblad Trouw
Theo Potma, beeld RV, archief dagblad Trouw Foto:

Bevlogen voorloper en groen pionier

Ir. Theodorus Gerhardus, Potma (Theo) heeft in zijn tijd dat hij in Voorschoten woonde, op veel Voorschotenaren een onuitwisbare indruk nagelaten: inspirerend, gedreven,creatief en grote kennis van zaken, gekoppeld aan een vriendschappelijke persoonlijke omgang.

Men kan Potma met recht en reden een groen pionier en prominent Groen Linkser van het eerste uur noemen. Een echte voorloper in milieudiscussies. Zijn politieke activiteit begon hij in de toenmalige Politieke Partij Radicalen (PPR), een afsplitsing uit de toen nog relatief grote Katholieke Volkspartij (KVP). In 1991 fuseerde de PPR samen met enkele andere kleine linkse partijen,zoals CPN en PSP tot de partij GroenLinks. In Voorschoten was inmiddels in 1990 een lokale afdeling van GroenLinks opgericht.

De PPR-afdeling Voorschoten - in die tijd veelzeggend Actiecentrum genoemd!- kandideerde Theo Potma begin jaren ’70 van de vorige eeuw voor de gemeenteraad. September 1974 wordt hij als raadslid beëdigd. Hij maakt dan deel uit van de plaatselijke lijst Progressieve Partij Voorschoten (PPV), waarop PvdA, D’66, PPR hun gezamenlijke krachten bundelden en die in 1974 liefst 5 zetels behaalt.

Theo Potma zal precies 2 jaar raadslid blijven. Door verandering van werkkring, wordt september 1976 van hem al weer afscheid genomen. Maar ongetwijfeld speelde ook mee dat Theo geen man was om stil te zitten. Daarvoor is hij te ongeduldig. Altijd met blocnote op zak,om ideeën te noteren of uit te werken,visionair als hij verder was.

Hij voelt zich in de raad vooral betrokken bij de beleidsterreinen democratie, openbaar vervoer en milieu. Nauwelijks een maand raadslid voert hij al het woord bij een thema waarover de gemoederen in die tijd hoog opliepen: de 3% Kalkarheffing. Een door het kabinet Biesheuvel ingevoerde regeling om de Nederlandse deelname aan de bouw van een snelle kweekreactor in het Duitse Kalkar te financieren. Deze heffing stimuleerde sterk het verzet in Nederland tegen kernenergie en bevorderde de vorming van een brede anti-kernenergie-beweging.Tientallen gemeenteraden weigeren naast talloze organisaties en duizenden Nederlanders de “kalkarheffing” te betalen.

Enkele jaren later -1979- richt hij het Centrum voor Energiebesparing (CE Delft) op en wordt er de eerste directeur, waarmee hij landelijke bekendheid krijgt. Het CE wordt als leverancier van kennis belangrijk voor de milieubeweging. Potma maakte verder veel indruk met zijn “CE-scenario”: een uitgebreide studie hoe je een groene economie kunt bereiken en welvaart die niet op permanente groei gebaseerd hoeft te zijn.

In Voorschoten is Theo Potma de jaren tachtig en negentig actief - als adviseur - voor de jumulage Kita-Mali, de stedenband die twee jaar geleden werd opgeheven. Samen met zijn vrouw Magda, iemand met een groot hart en actief voor de wereldwinkel, bracht hij midden jaren tachtig met een delegatie een bezoek aan Mali. In die rol met oog voor details, maar steeds de grote lijn en het juiste doel in het vizier, tot groot genoegen van burgemeester Cannegieter.Hij was niet bang om besluiten te nemen, later bleek meestal dat hij het juiste advies had gegeven.

Theo Potma verhuisde na het overlijden in 1992 van zijn vrouw later naar Zutphen waar hij in 2017 overleed. Voor zijn vele verdiensten werd hij onderscheiden met de benoeming tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Cees Bremmer, Voorschoten, 15 september 2020

Afbeelding