Julius en Opa Charlie Aptroot mochten de tijdmachine in Museum Voorschoten officieel in gebruik nemen. Foto: VSK
Julius en Opa Charlie Aptroot mochten de tijdmachine in Museum Voorschoten officieel in gebruik nemen. Foto: VSK Foto:

Digitaal stripverhaal over de Voorschotense geschiedenis

Vier jaar geleden was het de wens van de allereerste voorzitter van Museum Voorschoten om meer kinderen naar het museum te krijgen. 'Met zoiets als een tijdmachine', zei Henk Wijckerheld Bisdom destijds bij zijn afscheid. En zo gebeurde het. Burgemeester Aptroot en oudste kleinzoon Julius opende de tijdmachine vorige week, een digitaal stripverhaal over de geschiedenis van Voorschoten.

Voorschoten - En het werkt want Julius was niet weg te slaan bij de 'tijdmachine'. Nadat hij eerst zelf door de geschiedenis was gegaan, legde hij het maar al te graag uit aan zijn broertjes en de andere kinderen. Van de ijstijd naar de Romeinen, de middeleeuwen, de Spaanse overheersing, het Beleg en Ontzet van Leiden tot de hedendaagse geschiedenis, alles is te zien. Twee kinderen, Sami en Floortje (groep 8), zijn de helden in het stripverhaal. Zij worden door de directeur van het museum, meneer Bollebof door de verschillende tijdvakken geleid. Het hele verhaal is te bekijken via een interactief beeldscherm (touchscreen).

Vier jaar lang is er hard gewerkt aan het realiseren van de tijdmachine dat financieel werd mogelijk gemaakt dankzij een aantal donateurs en de Stichting Katapult. Op basis van een stripverhaal van voormalig museumvoorzitter René van der Smeede kon de tijdmachine worden ontwikkeld. Het ICT bedrijf 100%FAT tekende voor de realisatie van de software. De tijdmachine is tijdens openingsuren van het museum te bekijken. Meer info: museumvoorschoten.nl.

Burgemeester Aptroot had al eerder kennis gemaakt met het museum. Hij was onder de indruk van de expositie Dorp in Oorlogstijd. 'Mooi dat het museum nu de nieuwste ontwikkelingen omarmd om geschiedenis aantrekkelijk te maken voor de jeugd.' Hij complimenteerde de ook aanwezige Henk Wijckerheld Bisdom met dit goede idee.

Terwijl de kinderen door de Voorschotense geschiedenis scrollen kunnen ouders de expositie Het Verhaal van Voorschoten bekijken. De tentoonstelling begint zo’n 5000 jaar terug en laat de sporen van de oudste bewoning zien, het agrarische verleden en de buitenplaatsen maar ook de kunstnijverheid. Voorschoten was van oudsher een handelsknooppunt, gunstig gelegen aan de heerweg en de Vliet. In de 19e eeuw kwam de trein en de stoomtram, gevolgd door de beroemde elektrische ‘Blauwe Tram’. De tentoonstelling sluit af met de Voorschotense nieuwbouwwijken.