Scheiding Voorschoten en Wassenaar nu compleet

Wat in 2013 begon als opmaat naar wellicht een huwelijk is voortijdig uitgemond in een volledige scheiding. Voorschoten en Wassenaar gaan voortaan zonder elkaar verder. De werkorganisatie Duivenvoorde WODV wordt opgeheven.

Voorschoten - Dat er een einde aan de samenwerking zou komen werd in 2017 bekend toen burgemeester Bouvy-Koene aan Wassenaar vroeg of er een bestuurlijke samenwerking mogelijk was. Duidelijk werd dat Wassenaar zich op de regio Den Haag wilde richten en de Voorschotense raad besloot daarna zich als zelfstandige gemeente te richten op de Leidse regio en de wirwar van samenwerkingsovereenkomsten mee te nemen.
In juli van dit jaar besloten beide gemeenten de beleidsambtenaren weer in eigen dienst te nemen. Er zou een kleine organisatie overblijven voor ondersteunende taken en doorgaan als WODV. Maar dat besluit is nu teruggedraaid. De scheiding is compleet.

“Uit gesprekken tussen beide colleges bleek dat hun ambitie om een goede eerste overheid te zijn beter te verwezenlijken is met een eigen organisatie. Het in stand houden van een ‘extra’ organisatie lijkt niet efficiënt noch effectief”, schrijft waarnemend burgemeester Charlie Aptroot aan de raad. Hoeveel de scheiding gaat kosten is nog niet bekend maar er wordt rekening gehouden met een eenmalige uitgave.

Onderzocht wordt nu hoe de WODV stapsgewijs kan worden afgebouwd. Beide gemeenten vinden zorgvuldigheid in deze belangrijk is, maar vinden ook dat het moment van keuzes maken niet té lang op zich moet laten wachten. Vooralsnog is de ingangsdatum van de nieuwe organisatie 1 januari 2021.