Een clubman bij uitstek. Niet voor niets is Hans Douw onlangs benoemd tot erelid van Voorschoten'97. Foto: VSK
Een clubman bij uitstek. Niet voor niets is Hans Douw onlangs benoemd tot erelid van Voorschoten'97. Foto: VSK Foto:

Mister Voetbal, Hans Douw,
nu erelid van Voorschoten97

Voorschotens eigen voetbalkenner (wat Hans niet weet is het vermelden niet waard) is begin september tijdens de algemene ledenvergadering benoemd tot erelid van Voetbalvereniging Voorschotense 97. Het bestuur, de massaal ingelogde thuiskijkers en een handjevol leden in de kantine waren het er allemaal over eens: 'Een clubman als Hans, die zich zowel op het veld als daarbuiten zo inzet voor zijn dorp en club, daar moeten we als vereniging trots op zijn!'

Voorschoten - Hans, zoals de voorzitter treffend zei: ‘staat in de eredivisie van de ereleden. Het is je van harte gegund en we hopen dat je nog vele jaren actief verbonden blijft aan onze mooie club.’ Hans Douw (55) moest onlangs een abrupt einde aan zijn actieve loopbaan maken vanwege blessureleed. Maar aan zijn carrière als clubman, die al 45 jaar duurt, komt geen einde.
Hans werd in de zomer van 1975 op negenjarige leeftijd lid van SVLV en heeft sindsdien onafgebroken deel uitgemaakt van de Voorschotense voetbalfamilie. Hij speelde 19 seizoenen bij SVLV, drie jaar bij SV Voorschoten en maakte vervolgens alle 23 jaargangen van Voorschoten’97 mee. Hij heeft zijn gehele voetballoopbaan tot in detail gedocumenteerd. Dat geeft een unieke inkijk in zijn eigen voetballeven. Bovendien heeft hij zijn kennis, kunde en voorliefde voor feiten en cijfers uitgebreid ingezet voor de vereniging.

Hans is dé ultieme voetbalman met roots binnen alle geledingen die de rijke Voorschotense voetbalcultuur herbergt. Hij is ook de enige Voorschotenaar die voor vijf standaardteams (eerste elftallen) uit het dorp heeft gespeeld (SVLV-za, SVLV-zo, SV-za, V97-za en V97-zo). Hij speelde meer dan 1000 wedstrijden en scoorde daarin exact 352 keer.

Buiten het veld was Hans altijd betrokken bij het wel en wee van het voetbal. Bij iedere club vervulde hij diverse functies. Zo is hij onder andere verantwoordelijk voor het internationale D-toernooi van Voorschoten97. Al 15 jaar komen er clubs uit heel Europa naar Voorschoten waaronder, dankzij Hans, AC Milan. Ook is hij is initiatiefnemer van de voetbalquiz, traditioneel de aftrap van het nieuwe jaar, hij bedenkt zelfs de vragen. Hans schreef maar liefst twee boeken over de geschiedenis van voetbal in Voorschoten. 'Hij is een echte verbinder. Heeft voor iedereen tijd en lost heel wat op. Hij houdt van voetbal, hij houdt van Voorschoten en hij houdt van Voorschoten’97! Binnen de vereniging geniet Hans veel aanzien en respect', aldus voorzitter Van Dijken.