Adviesraad Sociaal Domein legt taken voorlopig neer

Berichtten wij vorige maand dat de Taskforce Centrum zijn taken voorlopig neerlegt omdat zij zich als adviesorgaan van het college niet gehoord voelen, nu heeft ook de Adviesraad Sociaal Domein Voorschoten zich om eenzelfde reden met een brief tot het college gewend.

Op grond van artikel 47 van de Participatiewet, artikel 2.1.3., derde lid van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en artikel 2.10 van de Jeugdwet hebben de gemeenteraad en het college van B&W besloten een Adviesraad Sociaal Domein Voorschoten in te stellen, zo vermeld de brief. De taak van de Adviesraad is het college gevraagd en ongevraagd van advies te dienen over voorstellen tot gemeentelijke regelgeving, beleid en toepassing daarvan op het terrein van werk en inkomen, zorg, WMO, mensen met beperkingen, passend onderwijs, jeugdbeleid, woning- en utiliteitsbouw en de inrichting van de openbare ruimte, milieu en samenleving. Het besluit om een Adviesraad Sociaal Domein in te stellen heeft geleid tot de opheffing van de Cliëntenraad, CAW, PGV en VAC; deze zijn opgegaan in de Adviesraad.

Wij ervaren, zegt voorzitter Krikke van de adviesraad in de brief, dat er geen sprake is van aansturing, overlegstructuur en planning. Bij de leden van de Adviesraad Sociaal Domein bestaat het gevoel dat de gemeente met de mond belijdt dat zij grote waarde hecht aan burgerparticipatie, maar in de praktijk blijkt dat het qua aansturing, overlegstructuur en planning niet functioneert. Er zijn diverse pogingen gedaan om duidelijk te maken dat de Adviesraad reacties verwacht op uitgebrachte adviezen, maar ook verwacht dat op basis van een agenda in de voorbereiding plaats zou worden gemaakt voor de positionering van de Adviesraad. Het is tot nu toe niet gebleken dat hier serieus werk van wordt gemaakt. Daarom hebben de leden van de Adviesraad besloten hun werkzaamheden op te schorten in afwachting van een onderbouwde reactie met concrete verbetervoorstellen.

In de brief stelt voorzitter Krikke verder, 'Wij achten het van belang dat er een Adviesraad is, waar gebruik van wordt gemaakt om op de eerder genoemde terreinen van het sociaal domein input te verkrijgen. Zolang als blijkt dat daar binnen de gemeente Voorschoten geen serieuze belangstelling voor is zien de leden van de Adviesraad geen voedingsbodem om het College te kunnen adviseren.
Het ontbreekt aan sturing en leiderschap om de Adviesraad als een volwaardige partij te behandelen. Indien het wel het geval zou zijn zouden we dat hebben kunnen merken aan aanpassing van de werkprocessen, het creëren van een overlegstructuur en het tijdig delen van informatie en voornemens. De adviesraad bestaat uit vrijwilligers, die aan hun inspanningen ook plezier willen beleven, daarom wordt verwacht dat vanuit het college en het gemeentelijk apparaat serieus wordt gekeken naar oplossingen voor de huidige impasse. Het in de brief gestelde neemt niet weg dat er enkele goedbedoelende ambtenaren zijn, maar die verkeren niet in de positie om de samenhang en afstemming te bewaken. Dat laatste is echt aan de leidinggevenden en eindverantwoordelijken'.

Reactie gemeente:
De gemeente wil graag met de Adviesraad Sociaal Domein Voorschoten in gesprek, maar niet via de krant. Het college heeft een sterke voorkeur voor directe communicatie en zal de Adviesraad daarom een schriftelijke reactie sturen en uitnodigen voor een gesprek. In dat gesprek hoopt de gemeente te horen waar – heel specifiek – de problemen liggen volgens de Adviesraad, zodat er samen gewerkt kan worden aan een oplossing.