Bloemen voor Margreet Homan. Dankzij haar kon een fietsendief in de kraag worden gevat. Foto: VSK
Bloemen voor Margreet Homan. Dankzij haar kon een fietsendief in de kraag worden gevat. Foto: VSK Foto:

Bloemen van de politie
voor alerte Voorschotense

Onlangs verraste wijkagent Linda van 't Wout Voorschotense Margreet Homan met een prachtige bos bloemen. Dankzij de oplettendheid van Margreet heeft de politie een fietsendief in de kraag kunnen vatten. Margreet laat 's morgens al om zes uur haar honden uit en het was haar opgevallen dat er twee gloednieuwe toerfietsen achter de vuilnisbakken bij het Cultureel Centrum stonden. Toen ze later nog een fiets op haar wandeling tegen kwam en een meneer die zich verdacht ophield zag, vertrouwde zij het niet en belde de politie. 'Nog tijdens dat telefoongesprek hoorde ik de politie al door de straat rijden', zegt Margreet.

Voorschoten - 'Wij zijn er als politie heel blij mee dat mensen hun buurt in de gaten houden', zegt Linda van 't Wout. Mensen kennen hun eigen woonwijk het best en zien het al snel als er iemand rondloopt die niet in de wijk thuis hoort en zich verdacht gedraagt. Heb je er een slecht gevoel bij, bel dan 112, doe kort en bondig je mededeling, geef de plaats door en zo mogelijk het huisnummer. Doe bij diefstal altijd aangifte, het komt regelmatig voor dat wij fietsen aantreffen of zoals nu iemand met gestolen fietsen betrappen, alleen als er aangifte is gedaan kunnen wij de eigenaar opsporen'.

Verder adviseert de wijkagent fietsen goed op slot te zetten, zeker electrische fietsen zijn het doelwit van fietsendieven. 'Een extra slot kan een hoop ellende voorkomen, gewilde plekken voor fietsendieven zijn nog steeds de stations, hier worden fietsen in busjes ingeladen, maar ook bij Albert Heijn komt het heel regelmatig voor dat mensen de winkel uitkomen en hun fiets niet meer zien staan.
Gelukkig beschikken steeds meer winkels en ook particulieren over bewakingscamera's, de beelden op die camera's geven ons veel informatie als er zich een inbraak heeft voorgedaan.

Overigens is Margreet geen onbekende van de politie, maar dan wel in positieve zin.. Zij was degene die de buit van de inbraak in 2016 bij het trefpunt in de bosjes bij het cultureel centrum vond. 'Ik zag eerst wat bankbiljetten liggen en die volgend trof ik een zak met geld aan. En later heb ik de politie nog eens op het spoor gezet van een inbreker. 'Ik zag dat de politie zoekend door de wijk reed en zag even later zag ik een verdacht persoon de burgemeesterswijk in gaan, één en één was twee, ook die inbreker werd ingerekend.