Corrie van Loenen heeft duizenden kinderen aan een zwemdiploma geholpen. 'Dat gevoel maakte mij altijd heel trots en blij', zegt de zwemonderwijzer in ruste. Foto: VSK
Corrie van Loenen heeft duizenden kinderen aan een zwemdiploma geholpen. 'Dat gevoel maakte mij altijd heel trots en blij', zegt de zwemonderwijzer in ruste. Foto: VSK Foto:

Ontmoeting bij
de Dorpspomp

In vroeger tijden ontmoette men elkaar bij de Dorpspomp op de Voorstraat. De Voorschotense Krant heeft deze traditie in ere hersteld. Studenten Rosanne Peters interviewde deze keer voormalig zwemonderwijzer Corrie van Loenen.

Naam Corrie van Loenen
Leeftijd 66
Functie gepensioneerd zwemonderwijzer
Status getrouwd

Waar ben je geboren en opgegroeid?
“Ik ben in Leiden geboren maar ik woon mijn hele leven al in Voorschoten. Toen ik achttien was had ik net de middelbare school afgerond en begon ik aan een sportopleiding omdat ik zwemonderwijzer wilde worden. Tijdens de opleiding hielp ik al een beetje mee bij vereniging De Watervrienden en ontdekte ik hoe leuk ik het werk vond.”

Hoe ben je in Voorschoten terecht gekomen?
“Mijn ouders woonden hier al velen jaren met plezier, dus dat ik hier zou opgroeien was logisch. Ik woon hier nu al 66 jaar heel prettig, je kan dus wel zeggen dat ik een rasechte Voorschotenaar ben! Ik vind dit dorp erg leuk omdat er zoveel wordt georganiseerd, zoals evenementen en het grote aanbod aan verenigingen. Het dorp is mooi groen, bestaat uit leuke mensen en het is hier gezellig.

Ik heb gelukkig altijd dichtbij huis kunnen werken, dus er was voor mij ook nooit een reden om te vertrekken. Nu ben ik oma van vijf kleinkinderen die ook allemaal in Voorschoten wonen. Beter kan je het als oma toch niet treffen?”

Waarom ben je zwemonderwijzer geworden?
“Ik wilde heel graag werken met kinderen. Zwemmen vond ik leuk, dus het leek mij een goed idee om die twee dingen met elkaar te combineren.

Ik heb in al mijn werkzame jaren voor verschillende verenigingen gewerkt en duizenden kinderen aan een zwemdiploma geholpen. Dat gevoel maakte mij altijd heel trots en blij en dat gevoel heb ik nu nog steeds. Zwemles voor kleuters, voor autistische kinderen, welke les dan ook, ik heb er altijd veel voldoening uitgehaald. Hoewel ik de kleintjes altijd wel het leukste vond, heb ik van jong tot oud mensen begeleid.

Je kan dus wel zeggen dat zwemonderwijzer worden een goede keuze voor mij is geweest. Niet alleen door het plezier wat ik er al die jaren aan heb beleefd, ik heb er zelfs mijn huidige man door ontmoet. Ik heb hem aan het einde van mijn opleiding tot zwemonderwijzer leren kennen. Op mijn twintigste zijn we getrouwd en nu 46 jaar later zijn we nog steeds gelukkig samen.”

Wat ga je doen nu je met pensioen bent?“
Ik ben pas sinds augustus met pensioen, dus het is nog even wennen. Wat ik in ieder geval graag wil is veel tijd doorbrengen met mijn man, kinderen en kleinkinderen. Mijn man en ik wandelen en fietsen heel graag en we passen graag op de kleinkinderen.

Ik ga natuurlijk ook nog regelmatig zwemmen in het Wedde, die plek voelt als mijn tweede thuis, daar zal ik altijd blijven komen.”

Afbeelding