Helma Neppérus geeft haar visie op de Voorschotense politiek. Foto: Nick van Ormondt
Helma Neppérus geeft haar visie op de Voorschotense politiek. Foto: Nick van Ormondt Foto:

Een nieuw politiek jaar, maar met virus

Vorige maand dachten we allemaal dat het steeds beter ging met de bestrijding van het corona virus, maar helaas het tij is toch gekeerd. We mogen thuis nog maar weinig mensen ontvangen en er komen vast deze week nog meer beperkende maatregelen bij.

Dat mensen elkaar een hand gaven lijkt inmiddels al heel lang geleden. Het lijkt dus allemaal nog veel langer te gaan duren, dan we eerst nog hoopvol dachten. Ik word er niet blij van en u als lezer vast ook niet.

Toch hebben we in Voorschoten best ook afleiding want het politieke jaar is weer begonnen. Wel zijn veel vergaderingen nog steeds “online” en dat is toch anders dan dat mensen elkaar zien en ook direct kunnen aanspreken. En een Prinsjesdag met amper publiek was ook merkwaardig om te zien.

Landelijk, maar ook in Voorschoten, zullen besluiten moeten worden genomen. Als Voorschoten zullen we naar Den Haag moeten kijken om meer geld te krijgen voor ondersteuning aan ondernemers en anderen wegens kosten van het virus en verlies aan inkomsten, maar ook voor uitvoering van taken, die vroeger bij het Rijk lagen zoals de Jeugdhulp. De gemeente is er mee bezig.

Stop op ambtelijke samenwerking
Een belangrijk besluit is net gevallen, de ambtelijke organisaties van Voorschoten en Wassenaar gaan uit elkaar. Tot samenwerking was in 2012 besloten om aan een gedwongen fusie te ontkomen. Het voorbeeld waren de zogeheten BEL-gemeenten in het Gooi, Blaricum, Eemnes en Laren. Ook die gemeenten zin nog steeds zelfstandig en van Laren kennen we burgemeester Mol.

De werkelijkheid hier leerde echter dat Voorschoten zich meer op de Leidse regio is gaan richten en Wassenaar meer contacten heeft met de Haagse regio. Voor de medewerkers van beide gemeenten zal het een vreemde ervaring zijn, eerst sta je werk af aan de ambtenaren van de andere gemeente en nu ga je het weer zelf doen. Toch kan ik me het besluit om te stoppen voorstellen en vind ik het een verstandig besluit. Het College geeft hiermee uitvoering aan de belofte van focus op de Leidse regio. In het huidige samenwerkingsverband bleek het niet mogelijk om efficiënt de juiste stappen te zetten. Maar nu moeten we dus weer zelf als Voorschoten kijken, hoe we wek als gemeente goed, maar ook efficiënt kunnen doen.

En dan is er het terug treden van burgemeester Pauline Bouvy-Koene. Nog geen jaar geleden werd ze op 16 oktober 2019 na drie jaar waarnemen, benoemd tot onze burgemeester. Vol enthousiasme ging ze door waarmee drie jaar daarvoor was begonnen. Maar, helaas haar gezondheid werkte niet mee en ze is dus nu gestopt. Waarnemer Charlie Aptroot blijft waarnemen en Voorschoten gaat op zoek naar een nieuwe vaste burgemeester.

En nu echt verder
In Voorschoten is het goed wonen, maar we willen nog wat meer en ik zie ook graag nieuwe en ook jonge mensen er bij komen.

Over plannen praten we in Voorschoten altijd lang en grondig maar kan het niet wat sneller!

In Voorschoten is het goed wonen, maar we willen nog wat meer en ik zie ook graag nieuwe en ook jonge mensen er bij komen. Over plannen praten we in Voorschoten altijd lang en grondig. Ik en ik niet alleen, denk toch soms kan het niet wat sneller. Hopelijk gaat er nu echt gebouwd worden bij Segaar en op Starrenburg 3, al is dat laatste geen gemeentegrond. Het strakker gaan handhaven op blauwe zone en parkeren is wel een goede stap. En laten we ook zorgen, dat er voldoende geld blijft voor de bibliotheek, de bibliotheek heeft een wezenlijke rol in onze gemeente. Er is dus veel te doen en er zijn aardig wat uitdagingen, dus leden van de gemeenteraad en burgemeester en wethouders ga er tegen aan.

Helma Neppérus
Oud-Kamerlid en
oud-raadslid voor de VVD