Afbeelding
Foto:

Trouwe vriend

Het koninklijk Geleidehonden Fonds (KNGF) bestaat alweer 85 jaar. Een mooie stichting die honden traint voor mensen die wel een steuntje kunnen gebruiken. Het begon voor mensen met een visuele beperking, bijvoorbeeld blindheid.

Maar tegenwoordig worden ze ook ingezet bij autisme. Honden voelen veel aan en weten wanneer er iemand angstig is. Zo bieden ze ook steun aan mensen die soms te veel hebben gezien. Zoals de slogan in de ontroerende reclame waarin een soldaat wakker werd gemaakt door de lieve blonde labrador tijdens een nachtmerrie. Als ik dat zie, raak ik ontroerd.
Ik ben onder de indruk van deze dieren en gek op ze. Een lieve groet van een hond maakt mijn dag weer goed. Ik ben even bang voor honden geweest, maar ben daar nu gelukkig over heen. Toen werd mijn familie puppy pleeggezin. Drie pups hebben we opgevoed en wat is het leuk, maar makkelijk is het niet. Nu hebben mijn ouders een kat, maar ook een sponsor pup. Zo steunen ze de stichting om de training van één en meer pups mogelijk te maken.
Ik zit steeds vaker aan de aanschaf van een hond te denken. Ik ben te veel weg voor een huisdier, maar een buddyhond mag overal mee naar toe. Helaas is de eigen bijdrage voor deze speciale hulphond erg hoog, dat je moet overwegen of je het echt nodig hebt. Het is veel werk, je moet consequent kunnen zijn. Maar je krijgt er een hoop voor terug.
Het is je meest trouwe vriend die je kan hebben. En die kan ik wel gebruiken. Mensen blijven vaak onvoorspelbaar. En dat is iets dat me behoorlijk heeft gekwetst en geraakt. Je gaat twijfelen aan jezelf en denkt dat je niet meetelt en er niet toe doet. Een hond daarentegen wilt altijd bij je zijn. Hoe lang je ook wegblijft, en wie je ook bent, hij/zij is erg blij om je te zien. En hoe je bui ook is, die trouwe ogen kijken je aan, alsof hij/zij wilt zeggen: ,,ik hou toch wel van je”. Het is een maatje voor het leven.

Martine van Deventer
Autisme ervaringsdeskundige