Afbeelding
Foto: Tjapko de Heus

Een tweede loopbaan starten?

Bijna op de kop af 6 jaar geleden schreef ik mijn eerste blog. Ik werkte toen nog bij een sectoraal instituut voor de transportsector. Directe aanleiding was de Troonrede; wat waren ontwikkelingen waar werkgevers en werknemers in die sector rekening mee moesten houden. Toen zou 70% van de werkenden er iets op vooruitgaan qua salaris, na jaren van nullijn en het opkrabbelen uit een diepe crisis waarbij de transportsector met bijna een derde was afgeschaald.

Ook toen ging het om keuzes: meer loon of gezond je pensioen halen, meer rendement of investeren in opleiding en gezondheid van je werknemers. Als ik nu zie dat de werkgevers in de sector liever meer asfalt hadden gezien, in plaats van investeringen in het spoor, krijg ik niet het idee dat een brede sector overstijgende visie al in de haarvaten zit. Het directe eigen belang staat boven aan de agenda. Intussen zijn werknemers wel gedwongen ook aan andere sectoren te denken. Voorspelbaar is krimp in sectoren als horeca, toerisme, congressen en werken wordt vooral voor kantoorwerkers blijvend anders.

Vorige week sprak ik Martin een assistent supermarktmanager bij Discount-keten. Hij heeft serieuze fysieke problemen en oriënteert zich op ander werk. Maar wat kan dat zijn na ruim 40 jaar ervaring in supermarkten. Wie neemt iemand met zoveel dienstjaren op de teller nog in vaste dienst. We zijn begonnen zijn kwaliteiten en interesses in kaart te brengen. Zo kwamen we op 2 richtingen: huismeester c.q. beheerder van woningcomplex of iets in onderhoud vakantieparken en die van fietsenmaker. Hij klust graag en is best handig, enkel geen diploma’s of werkervaring in die richting.

Gelukkig liepen we tegen een opleidingsproject aan in de regio. Er is een tekort aan fietsenmakers, en dan vooral voor de elektrische fiets, voorzien. Martin ziet het wel zitten, maar nu nog een werkgever die ook oog heeft voor het maatschappelijk belang om ivoor iemand een tweede loopbaan mogelijk te maken. Zeker weten dat je er een gemotiveerde kracht aan hebt die ook nog eens wat extra’s aan levenservaring en commerciële kwaliteiten meebrengt.

Ron Vonk Loopbaancoach