Fer von der Assen interviewde Pim van Hal van Sportfondsen over het gebruik van Fairtrade producten. Foto: PR
Fer von der Assen interviewde Pim van Hal van Sportfondsen over het gebruik van Fairtrade producten. Foto: PR Foto:

Fairtrade: 'Het is een kleine moeite om over te stappen'

In een Fairtrade Gemeente zorgen lokale overheid, winkels, bedrijven en organisaties samen voor meer eerlijke handel door het gebruik van Fairtrade producten. In Voorschoten doen er tien winkels, twee bedrijven, drie horecaondernemers en vijf maatschappelijke organisatie mee. In deze rubriek wil de werkgroep Fairtrade Gemeente Voorschoten regelmatig berichten over de deelnemers en hun motivatie. Deze keer spreken we met Pim van Hal van Sportfondsen Het Wedde.

Meneer Van Hal, sinds wanneer gebruikt u Fairtrade producten?
Eigenlijk hebben we daar pas over nagedacht nadat jullie werkgroep ons anderhalf jaar geleden vroeg of we mee wilden doen aan de campagne. Toevallig bood onze koffieleverancier juist op dat moment een nieuwe productlijn ‘Natural’ aan, met Fairtrade en een biologisch keurmerk. Die was niet eens duurder dan die we daarvoor gebruikten. Toen was het maar een kleine stap.

Wat betekent het voor Het Wedde?
We zijn een belangrijke partner van de gemeente en zijn heel blij dat we door onze deelname eraan konden bijdragen dat de Gemeente Voorschoten deze eervolle titel heeft gekregen. Bovendien past het volledig bij ons streven naar maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het Wedde biedt bijvoorbeeld ook ‘mensen met een rugzakje’ de mogelijkheid van een stage met leertraject.

Welke Fairtrade producten
gebruikt u?
Koffie en espresso, diverse smaken thee, suikersticks, melkcups, bananen en zilvervliesrijst

Reageren klanten erop?
Het valt klanten vaak positief op dat we Fairtrade producten gebruiken, alhoewel we er eigenlijk niet veel, of liever gezegd nog niet genoeg publiciteit aan geven. Het is voor ons ook nog een uitdaging om Fairtrade voldoende bij onze medewerkers onder de aandacht te brengen, maar daar wordt ook aan gewerkt.

Heeft u nog een suggestie voor de lezers van deze krant?
Ik zou iedere organisatie en ondernemer willen oproepen om mee te doen aan de campagne: het is een kleine moeite om over te stappen, er is steeds meer vraag naar en het past volledig in de tijdgeest, namelijk Voorschoten duurzamer te maken en dat met elkaar te doen.

FTG_logo_v2