De tunnel onder Voorschoten door heeft een nieuwe naam: de Corbulotunnel. Foto: Vincent Basler
De tunnel onder Voorschoten door heeft een nieuwe naam: de Corbulotunnel. Foto: Vincent Basler

De N434 heeft een nieuwe naam: de Corbulotunnel!

De nieuwe tunnel in de N434 als onderdeel van de RijnlandRoute onder Voorschoten door heeft de naam Corbulotunnel gekregen. In het gezelschap van enkele 'Romeinen' onthulden minister Cora van Nieuwenhuizen, gedeputeerde Floor Vermeulen en de wethouders Erika Spil en Ashley North (Leiden) afgelopen woensdag de naam.

Voorschoten - De tunnel is vernoemd naar de bekende Romeinse generaal Corbulo, die 47 na Christus opdracht gaf voor het maken van een kanaal tussen de Rijn en de Maas. De RijnlandRoute en de Romeinen hebben veel gemeen. Zo gaat de tunnel in de N434 onder het Rijn-Schie kanaal door uit de Romeinse tijd. En langs de N206 ir. G. Tjalmaweg bij Valkenburg, ook onderdeel van de RijnlandRoute, zijn bijna 500 eikenhouten funderingspalen opgegraven van de Romeinse grensweg die langs de Oude Rijn liep. Van het kanaal zijn ook in Voorschoten resten gevonden.
Vanwege de belangen van Voorschoten en Leiden bij de komst van de tunnel, namen beide wethouders ook deel aan de onthulling van de naam. Wethouder Erica Spil: “Ik ben blij dat door de tunnel het Voorschotense gebied bovengronds niet verandert, met het groen, sportvoorzieningen en fraaie monumenten zoals landgoed Berbice.” Wethouder Ashley North van de gemeente Leiden vult aan: “Wij kijken uit naar de komst van de RijnlandRoute, want met o.a. de nieuwe wegverbinding N434 in combinatie met de toekomstige Leidse Ring Noord zorgen we ervoor dat verkeer in de toekomst om de binnenstad van Leiden rijdt en op gerichte plekken de stad in kan komen. Daarmee draagt de RijnlandRoute bij aan autoluwe binnenstad.”
De komende periode wordt de Corbulotunnel verder afgebouwd, ingericht en voorbereid voor ingebruikname. Rick Pattipeilohy, projectdirecteur van aannemerscombinatie Comol5: “Inmiddels zijn we gestart met de afbouw van de eerste tunnelbuis. Zoals de bouw van de dwarsverbindingen in de tunnel, waardoor men kan vluchten in geval van een calamiteit. We bouwen deze passages met behulp van een techniek waarbij we de grond bevriezen. Verder brengen we de kabelkokers aan waarboven we het wegdek maken. Ook starten we met het inrichten van de tunneltechnische installatie zoals het brandmeldsysteem, de verlichting, camera’s en noodtelefoons. Vanaf begin volgend jaar worden de modules kant en klaar geplaatst en sluiten we alle bekabeling aan." Het is de bedoeling dat de eerste auto’s vanaf 2023 door de nieuwe Corbulotunnel kunnen rijden.