Tien jaar geleden richtten Sam Sosef en Esther van Diggelen Budocentrum Junansei op. Inmiddels hebben zij al 250 leden. Foto: Hans Douw
Tien jaar geleden richtten Sam Sosef en Esther van Diggelen Budocentrum Junansei op. Inmiddels hebben zij al 250 leden. Foto: Hans Douw Foto:

Budocentrum Junansei timmert hard aan de weg

Esther van Diggelen (39) en Sam Sosef (43) richtten in 2010 Budocentrum Junansei op. Budo is een verzamelnaam voor Japanse krijgskunsten en Junansei is een Japanse term voor flexibiliteit, die vrij vertaald ook ‘zachte en flexibele aard’ betekent. Aanvankelijk was het de bedoeling om kleinschalig met volwassenen te trainen, maar in de loop van de tijd werden de lessen drukker, en breidden de activiteiten zich uit. Anno 2020 geven beide fulltime les en zijn ze, naast hun locaties in Voorschoten, ook actief in Leiden en Wassenaar.

door Hans Douw

Voorschoten - Vol enthousiasme vertellen ze over hun loopbaan. ‘Wij studeerden ooit samen geologie in Utrecht. Sam’s hobby was goud zoeken, terwijl Esther Aikido en Kobudo beoefende. Toen we een relatie kregen, gingen wij elkaars hobby bedrijven. In het begin was dit een uurtje per week, maar al snel trainden we een aantal uur per dag samen. Aanvankelijk deden wij dat naast ons werk. Sam had een agrarisch loonbedrijf, terwijl Esther promotieonderzoek deed aan de universiteit, en later bij een bouwbedrijf werkte. Op een gegeven moment ontstond het plan om les te gaan geven. De animo bleek zo groot, dat onze hobby een steeds groter deel van de week ging innemen. Sinds 2015 zijn wij daarom fulltime met onze sport bezig. Aanvankelijk hield Sam zijn loonbedrijf nog aan, maar in 2018 is hij daarmee gestopt. Vandaag de dag hebben wij 250 leden en verzorgen wij op vaste basis 26 lessen per week.

We doceren verschillende krijgskunsten voor kinderen en volwassenen. Bij Aikido is het de essentie om de energie die op je af komt af te buigen of te controleren met zo min mogelijk schade voor de ander. Ju-Jutsu is een veelzijdige krijgskunst die zich vooral richt op zelfverdediging. Kobudo is een traditionele Japanse zwaardvechtkunst. En Tuimelbudo, tenslotte, is Judo uitgebreid met zelfverdediging, speciaal aangepast voor kleuters.

Persoonlijke groei staat centraal in onze lessen. Het is prachtig om te zien hoe mensen door het contact met elkaar groeien en steviger in hun schoenen komen te staan. De sport vereist zowel een fysieke als mentale inspanning. Je bent geconcentreerd bezig en kunt je niet verstoppen. Een aanval komt op je af en is een probleem wat je op moet lossen. Je bent op jezelf aangewezen en wordt gedwongen om te handelen. Vaak blijkt dan dat mensen meer kunnen dan ze zelf dachten. Door de intensieve sportbeoefening zijn wij ook in sociaal opzicht belangrijk voor elkaar. Wij merken vaak op de mat als iemand het privé moeilijk heeft. De sport kan dan behulpzaam zijn. Het gaat bij Junansei om de sportbeoefening zelf. Er worden regelmatig wedstrijden georganiseerd, maar het ontwikkelen van vaardigheden is het belangrijkste. Net als bij het klassieke Judo werken wij met slippen en banden. Uiteindelijk kunnen mensen een dan-gradatie behalen. Inmiddels zijn er al twee mensen binnen onze club die de zwarte band (eerste dan) behaald hebben.

Naast de lessen doen wij nog meer met ons budocentrum. Wij organiseren zo’n 70 Ninja kinderfeestjes per jaar, en dat is ontzettend leuk om te doen. Daarnaast geven wij lessen zelfverdediging aan diverse bedrijven en instellingen. De technieken die de basis vormen voor onze sport komen goed van pas bij mensen die in hun werk geconfronteerd worden met agressie.
Wij hebben onze school helemaal vanaf de basis opgebouwd. Daar zijn we trots op natuurlijk, maar bovenal geeft dit werk ons heel veel plezier. Meer over ons aanbod is terug te vinden op www.junansei.nl.’