(l) Dave de Groot en Onno Laarhoven op de plek waar eind oktober de eerste boten te bezichtigen zijn. Foto: Vsk
(l) Dave de Groot en Onno Laarhoven op de plek waar eind oktober de eerste boten te bezichtigen zijn. Foto: Vsk Foto:

Jachthaven Allemansgeest krijgt weer internationale allure

Met een uitnodigende locatie aan het water in Voorschoten, wil jachtbouwer LongIsland Yachts inspelen op de alsmaar stijgende vraag naar sloepen, tenders en exclusieve jachten. De overname en modernisering van Jachthaven Allemansgeest, biedt ondernemer Dave de Groot (eigenaar van LongIsland) hiertoe de ultieme kans. Het terrein van 6.500 m2 voorziet in een jachthaven met zowel een overdekte haven als buitenligplaatsen en productie- en stallingsloodsen.

Voorschoten - Jachthaven Klaassen was lange tijd een begrip in de internationale botenwereld. Het bedrijf bouwde in het verleden honderden jachtklassiekers en werden wel de Rolls Royce’ onder de Nederlandse motorjachten genoemd. In de beginjaren heette de jachtwerf ‘Allemansgeest’. De oprichter van de werf was de van oorsprong Duitse timmerman Bernd Klaassen De werf bestond uit een botenhuis, een kleine middenhal waar de cascobouw plaatsvond en een grote hal waar de afbouw van de schepen plaatsvond. In 2003 ging de werf Allemansgeest failliet gegaan en hal werd daarna alleen nog gebruikt voor de winterstalling van sloepen.

Maar nu krijgt Jachtwerf Allemansgeest zijn status terug. Begin september werd aanvang gemaakt met de sloop van de oude gebouwen, wel blijft de grote loods blijft staan, deze wordt geheel gerenoveerd. 'Het is de bedoeling dat de werf eind oktober in gebruik genomen wordt, dan zullen ook de eerste boten hier te bezichtigen zijn', vertelt Onno Laarhoven, verantwoordelijk voor de sales en marketing van het bedrijf. Naast de productie van nieuwe boten bieden de uitgebreide werffaciliteiten de mogelijkheid om alle denkbare service-, onderhoudswerkzaamheden en refits van jachten uit te voeren. In de overdekte haven en in de showroom is plaats voor een breed aanbod van nieuwe en gebruikte boten. Jachtwerf Allemansgeest kan zo uitgroeien tot dé hotspot voor de echte botenliefhebber.

LongIsland Yachts is opgericht in 2005 en is sindsdien trendsettend in het segment van luxe open en semi-open motorboten. In 2012 is Klaassen met Dave de Groot, toen daar nog als projectleider werkzaam, de LongIslands gaan bouwen. Met de vestiging van LongIsland op Jachtwerf Allemansgeest komen Klaassen en LongIsland weer bij elkaar. Verschillende vakmensen van Klaassen zijn actief bij de bouw en het onderhoud van LongIslands en het is niet onwaarschijnlijk dat de werf maar zal gaan bijdragen aan de werkgelegenheid in Voorschoten.