't Voorhuys is de naam van het nieuwe bijgebouw bij de Dorpskerk. Afgelopen zaterdag werd het geopend. Foto: PR
't Voorhuys is de naam van het nieuwe bijgebouw bij de Dorpskerk. Afgelopen zaterdag werd het geopend. Foto: PR Foto:

Vernieuwde Dorpskerk en
't Voorhuys geopend

Met de onthulling van de naam van het nieuwe bijgebouw: ’t VOORHUYS, is op 19 september de vernieuwde Dorpskerk officieel geopend. Een jury met leden van de Protestantse Gemeente Voorschoten en een omwonende koos de naam uit 60 ingezonden ideeën. De naam verwijst naar de bedoeling en ligging van het gebouw: een huis voor de kerk, gelegen nabij de Voorstraat.

Voorschoten - De kerk zelf heeft een opknapbeurt gekregen. De ruim opgezette zaal is voorzien van stoelen, waardoor de indeling kan worden aangepast naar gelang de activiteit. Er worden niet alleen kerkdiensten gehouden, maar ook biedt de zaal ruimte voor lezingen, concerten en koorrepetities. Wie ’t VOORHUYS binnenstapt komt in een grote foyer, die beschikbaar is voor ontvangsten. Daarnaast zijn er drie zalen beschikbaar, beneden en boven, voor gespreksgroepen en vergaderingen. Jongeren hebben een eigen ruimte in de toren van de kerk en in de kerkzaal is er een stilteplek ingericht.

1000 jaar Dorpskerk
Met de heropening van de Dorpskerk komt er ook een boek beschikbaar over de historie van de kerk en het ernaast gelegen kerkhof. De geschiedenis gaat terug tot de 10e eeuw, toen op een hoger gelegen deel in het dorp een kerkje werd gesticht, gewijd aan St-Laurentius. De bouw was waarschijnlijk van hout, later kwam er een tufstenen kerk en naderhand één van baksteen. Met het beleg van Leiden in 1573 werd de kerk deels verwoest en later gedeeltelijk weer opgebouwd. Het huidige neogotische uiterlijk dateert uit 1868. Nadien is de kerk van binnen een aantal keren verbouwd: o.a. zijn gebrandschilderde ramen toegevoegd. Het voor deze kerk gebouwde Zeemans orgel is dit jaar 300 jaar oud. In de komende maanden wordt dat gevierd met een serie orgelconcerten.

Op zondag 27 september 2020, om 19.30 uur wordt het boek Duizend jaar Dorpskerk Voorschoten. De geschiedenis van de kerk, toren, kerkhof, orgel, pastorie en schoolhuis aangeboden aan burgemeester Aptroot. Belangstellenden zijn van harte welkom. Vooraf aanmelden is noodzakelijk. Dat kan via het aanmeldformulier op de website: www.dorpskerkvoorschoten.nl. De presentatie is ook te volgen via dorpskerkvoorschoten.nl/vieringen/kerkomroep/Dorpskerk.
Het boek is voor € 19,95 verkrijgbaar bij o.a. boekhandel De Kler, Museum Voorschoten en Kasteel Duivenvoorde.