Fred Snelderwaard over Prinsjesdag en beloftes die wellicht niet waar worden gemaakt.
Fred Snelderwaard over Prinsjesdag en beloftes die wellicht niet waar worden gemaakt. Foto: Sven van der Vlugt

Sprookjes bestaan niet!

Dus ook niet het sprookje van de Prins op Prinsjesdag. Het verhaal is dat de Prins mooie beloften doet aan zijn onderdanen. Het land heeft het zwaar maar de Prins beloofd dat hij een geldboom heeft waarmee, naarmate de boom harder groeit, de nood van het land opgelost kan worden. Uiteindelijk blijkt die boom niet te bestaan en alle onderdanen leefden nog lang en kozen uiteindelijk een andere prins.

Consumentenvertrouwen
Prinsjesdag is net achter de rug, we zitten midden in een crisis en het consumenten vertrouwen is cruciaal voor onze economie. Dat onze directie dan roept dat we niet gaan bezuinigen is logisch. Maar iedereen (toch?) snapt toch dat we de kosten die deze crisis met zich meebrengt zelf moeten gaan opbrengen? Dat de belastingen op termijn dus omhoog gaan en onze koopkracht onder grote druk komt te staan is onoverkomelijk. Dat is ook niet erg maar laten we gewoon transparant zijn.

Budgetneutraal
Dit woord is de leidraad voor veel aanpassingen voor de komende jaren. Als er ergens een voordeel wordt weggegeven dan moet iemand anders daarvoor opdraaien. Zo gaan de tarieven voor de vennootschapsbelasting naar beneden behalve voor de hogere winsten die betalen de tariefverlaging.De algemene belastingverlaging die plaatsvindt (van wel bijna 1%) wordt ook opgebracht door een versobering van de zelfstandigenaftrek van ondernemers in de komende jaren. Ik vraag me oprecht af of dat nu het goede signaal is in deze tijd.
In de overdrachtsbelasting vinden grote wijzigingen plaats. De overdrachtsbelasting voor woningen wordt op 0% gezet voor starters tussen de 18-35 jaar die hun 1e huis kopen. Een boost voor de starters maar ik vrees ook voor de huizenprijzen. De consequentie voor anderen is wel groot. Het tarief voor woningen waar de koper zelf in gaat wonen blijft 2%. Het tarief voor 'andere' woningen (verhuurde woningen, vakantiewoningen etc.) gaat echter omhoog naar 8% (een stijging van 400%!)
Voor spaarders en beleggers is er goed en slecht nieuws. De plannen om spaarders helemaal te ontlasten van belastingheffing is weer van tafel. We krijgen een verhoging van het belastingvrije vermogen tot €50.000 per persoon. Dat geeft wat ruimte maar omdat nog steeds wordt gerekend met rendementen die u niet op uw spaargeld maakt blijft ons systeem om dat vlak onrechtvaardig. Er bestaat dan ook een grote kans dat de rechter daar op een gegeven moment een stokje voor steekt.

Ik wens u een sprookjesachtige maand.

Mr Fred Snelderwaard (fsnelderwaard@accountantskoeleman.nl)