Robert Gras (Bouwbedrijf Niersman) en Patrick van der Meer (J. de Groot B.V.). Foto: René Zoetemelk
Robert Gras (Bouwbedrijf Niersman) en Patrick van der Meer (J. de Groot B.V.). Foto: René Zoetemelk Foto:

Bouwbedrijf Niersman maakt het kantoor energieneutraal

Bouwbedrijf Niersman heeft door het plaatsen van 270 zonnepanelen op het dak haar kantoor op de hoek Veurseweg en Rouwkooplaan in Voorschoten energieneutraal gemaakt. Elektrotechnisch installatiebureau J. de Groot B.V. verzorgde de plaatsing en aansluitingen. Een mooi staaltje van plaatselijke samenwerking met het milieu als grote winnaar.

Voorschoten - Het energieneutraal maken van het kantoor vormt voor Niersman maar een klein onderdeel van het duurzaamheidsbeleid van het bedrijf. Commercieel directeur Robert Gras: “We weten allemaal dat we duurzamer moeten worden. Ons bedrijf handelt daar al jaren naar. Zo worden bij onze bouwwerken zo veel mogelijk duurzame materialen toegepast en bij de ontwikkeling en realisatie van nieuwbouw geen aardgas meer toegepast. Starrenburg III en het project Segaar-Arsenaal worden hier de meest concrete voorbeelden van. Kwaliteit staat bij ons altijd al hoog in het vaandel, waardoor de gebouwen die wij realiseren gemakkelijk de eeuwen trotseren.”
Voor de aanschaf van de zonnepanelen is gebruik gemaakt van de regeling Stimulering Duurzame Energie (SDE+). Daardoor wordt de forse investering zodanig rendabel, dat die binnen vier jaar wordt terugverdiend. Bedrijven, die van deze regeling gebruik willen maken, kunnen vanaf 24 november een aanvraag indienen voor een nieuwe tranche. Het gaat dan wel om een zakelijke aansluiting van minimaal 3×80 ampère en een zonnestroominstallatie van meer dan 15kWp of 15.000 Wattpiek. In het geval van Niersman wordt nu ongeveer per jaar 70.000 kilowatt elektriciteit duurzaam opgewekt.

Directeur Patrick van der Meer van J. de Groot B.V.: “Als installateur richten wij ons op directe zonne-energie, waarbij de energie uit zonlicht meteen omgezet wordt in bruikbare energie: warmte of elektriciteit. Wij als installateur willen graag dat onze klanten zoveel mogelijk kilowatturen kunnen opwekken met hun installatie. Daarom zorgen wij voor een goede afstemming tussen hoge kwaliteitspanelen en de inverter, wat tot een wel 30% hogere opbrengst dan normaal kan leiden.”

Ondanks de coronacrisis zien beide bedrijven de toekomst met vertrouwen tegemoet. De energietransitie levert zowel in de bestaande bouw als nieuwbouw voor zowel Niersman als De Groot veel werk op. Van het plaatsen van zonnepanelen op bestaande daken tot het zonder gasaansluiting opleveren van extra goed geïsoleerde nieuwbouw.