Mede-auteur 'Duizend jaar Dorpskerk' en bedenker van de digitale rondleiding op het Kerkhof achter de Dorpskerk Karel de Vries bij de deksteen op de ingang van de grafkelder van Van Duivenvoorde. Foto: VSK
Mede-auteur 'Duizend jaar Dorpskerk' en bedenker van de digitale rondleiding op het Kerkhof achter de Dorpskerk Karel de Vries bij de deksteen op de ingang van de grafkelder van Van Duivenvoorde. Foto: VSK Foto:

Digitale rondleiding over het kerkhof bij de Dorpskerk

Een van de samenstellers van het boek ‘Duizend jaar Dorpskerk’, is de Voorschotense Karel Karel de Vries. Het hoofdstuk ‘Het begraven in en rond de Dorpskerk’ is van zijn hand. Nu heeft hij ook een digitale rondleiding over het kerkhof gemaakt. Met de gescande QR code op je mobiele telefoon worden de graven en degenen die er zijn begraven in beeld gebracht en toegelicht.

Voorschoten - 'Het kerkhof achter de Dorpskerk, is als het ware de spiegel van de geschiedenis van ons dorp', zegt De Vries. Geïnspireerd door de digitale rondleiding over de historische begraafplaats Groenesteeg in Leiden, ben ik aan de slag gegaan om een website te maken: Kerkhof-dorpkerk-voorschoten.nl. Bij de ingang van de begraafplaats hangt een bord waar je een QR code met je mobiele telefoon kunt scannen. Via die code kom je op de website en wordt je langs de graven van bekende Voorschotenaren geleid, door op de naam te klikken krijg je een beschrijving van de persoon en zijn er foto’s te zien.

Zo loop je bijvoorbeeld langs het graf van Jan Dirk Brauckman (1855-1955). Hij vertegenwoordigde de Zilverfabriek van Van Kempen en Begeer op de wereldtentoonstelling in Parijs in 1889. Het door hem ingezonden privé werk werd bekroond met een bronzen plaquette, lees je in de toelichting op de website. Verder lopend kom je langs het graf van Nicolaas Zonneveld (1894-1953) de stichter van ‘het eiland van Ome Niek’.

Dan kom je langs het graf van verzetsstrijder Teun de Groot, 1902-1944), hij werd op 3 september 1944 doodgeschoten als represaille voor de liquidatie van landwachtcommandant Bouw op 2 september 1944. Dezelfde Bouw ligt ook op het kerkhof begraven, niet ver van het graf van Teun de Groot.

De rondleiding voert daarna naar het graf van de bekende Zwitserse horlogemaker Auguste Mellet, zijn dochter Rose Julie was getrouwd met Johannes M. van Kempen, zoon van de oprichter van de Zilverfabriek. Ook passeer je de indrukwekkende grafkelder van de familie Eggink. Zeer invloedrijk in Voorschoten, zij bezaten de bollenvelden langs de Veurseweg. En verderop ook de graven van de heer en mevrouw Viveen, destijds Vader en Moeder van het kinderhuis Nieuw-Voordorp. Meneer Viveen werd na het overlijden van burgemeester Berkhout, burgemeester van Voorschoten.

In Nederland zal vrijwel iedereen de naam Kamerling Onnes kennen, maar wie weet dat hoogleraar prof. Dr. Heike Kamerlingh Onnes in Voorschoten op de begraafplaats van de Dorpskerk is begraven? En natuurlijk is daar ook het graf van oud-burgemeester Jacobus Petrus Treub (1818-1887). En nog een leuk weetje: de Pauwenstraat in Voorschoten is vernoemd naar de ook op deze begraafplaats begraven, ooit grootste huizenbezitter van Voorschoten, Jan Willem Pauw!

Heel indrukwekkend is de grafkelder van Duivenvoorde waar sinds eind veertiende eeuw heren, vrouwen en kinderen van Duivenvoorde zijn begraven. De grafkelder lag vroeger binnen het gedeelte van de Kruiskerk die in 1574 verwoest werd. Karel de Vries, laat de grote deksteen zien en legt uit dat je door die steen op te lichten via een trap in de grote grafkelder komt waar zeven kisten en een knekelkist zijn opgesteld. De laatste bijzetting was in 1965 toen Jonkvrouw Ludolphine Henriëtte Schimmelpennick van der Oye, Vrouwe van Voorschoten en Veur, overleed.

Het is beslist een aanrader om de begraafplaats te bezoeken, via de QR code op deze pagina kan je er alvast een kijkje nemen.

Binnenkort starten wij met een serie artikelen over de begraafplaats.

Afbeelding
Mede-auteur 'Duizend jaar Dorpskerk' en bedenker van de digitale rondleiding op het Kerkhof achter de Dorpskerk Karel de Vries bij de deksteen op de ingang van de grafkelder van Van Duivenvoorde.