Joke van Brecht is verknocht aan Voorschoten, de Albert Heijn en de EHBO. Alhoewel ze de pensioengerechtigde leeftijd heeft, gaat ze nog gewoon door. Foto: VSK
Joke van Brecht is verknocht aan Voorschoten, de Albert Heijn en de EHBO. Alhoewel ze de pensioengerechtigde leeftijd heeft, gaat ze nog gewoon door. Foto: VSK Foto:

Ontmoeting bij
de Dorpspomp

In vroeger tijden ontmoette men elkaar bij de Dorpspomp aan de Voorstraat. De Voorschotense Krant heeft deze traditie in ere hersteld. Studente Rosanne Peters interviewde deze maand Joke van Brecht.

Naam: Joke van Brecht
Leeftijd: 67
Beroep: gepensioneerd
Status: getrouwd

Waar ben je geboren en
opgegroeid?
“Ik ben geboren en getogen in Leidschendam. Na de middelbare school besloot ik fulltime te gaan werken. Op vijftienjarige leeftijd startte ik bij een Albert Heijn zelfbedieningswinkel op het Damplein in Leidschendam, waarna ik nog een tijd bij de Albert Heijn in Leidsenhage heb gewerkt. Nu werk ik al bijna 42 jaar op de versafdeling van de vestiging in Voorschoten. In totaal dus al zo’n 51 jaar bij Albert Heijn.”

Hoe ben je dan in Voorschoten
terecht gekomen?
"Toen ik voor de vestiging in Leidsenhage aan het werk was heb ik mijn man leren kennen. Op mijn vijfentwintigste trouwden we en zijn we samen gaan wonen in Voorschoten, het dorp waar hij woonde. We zijn nooit meer uit Voorschoten weggegaan en dat zijn we ook zeker niet van plan in de toekomst. Ik vind het fijn dat Voorschoten heel centraal ligt en je ook met de trein makkelijk ergens kan komen. Hoewel we hier fijn wonen vind ik het bijvoorbeeld wel heel jammer dat onze winkelstraat niet echt meer leeft. Het fietsverbod in de Schoolstraat heeft dit probleem alleen nog maar verergerd.”

Je werkt al 51 jaar bij de Albert
Heijn. Vertel?
“Toen ik net bij Albert Heijn ging werken deed ik dat natuurlijk gewoon om een inkomen te hebben. Maar eigenlijk vond ik het vrij snel al ontzettend leuk werk om te doen en had ik het gezellig met collega’s. Dat je de hele dag met mensen werkt spreekt mij vooral heel erg aan.

Ik had van tevoren natuurlijk nooit kunnen raden dat ik zo lang bij Albert Heijn zou blijven werken maar het is gewoon zo gelopen. Sinds juli vorig jaar ben ik officieel met pensioen maar werk ik toch nog een dag per week. Ik vind het namelijk nog te vroeg om gelijk helemaal te stoppen en afscheid te nemen.”

Wat doe je ernaast nog?
“Naast mijn werk bij de Albert Heijn ben ik al jaren aangesloten bij de EHBO-vereniging in Voorschoten. Rond mijn dertigste deed ik in verband met mijn werk bij Albert Heijn een EHBO-cursus. Ik had er plezier in en affiniteit mee en besloot er iets mee te gaan doen. Sindsdien geef ik lessen aan de leerlingen van groep 8 op beide vestigingen van OBS De Vos en help ik bij het afnemen van de examens.

Daarnaast zit ik ook regelmatig op de EHBO-post als er evenementen zijn in het dorp, zoals bijvoorbeeld bij de avondvierdaagse. Ook in dit werk vind ik het contact met mensen en het zorgzame heel erg leuk.

Als hobby lees ik graag en wandelen mijn man en ik graag lange afstanden. We lopen vaker een vierdaagse zoals die in Alkmaar en hebben bijvoorbeeld ook het Pieterpad gelopen, een wandelroute van Groningen naar Zuid-Limburg.”




















Afbeelding