Dat de Noord Hofland brug uitsluitend voor het openbaar vervoer is bestemd toont de foto van de officiële opening. Een stoet bussen passeert als eerste de nieuwe brug. (foto De Omroeper/W. Bouwens)
Dat de Noord Hofland brug uitsluitend voor het openbaar vervoer is bestemd toont de foto van de officiële opening. Een stoet bussen passeert als eerste de nieuwe brug. (foto De Omroeper/W. Bouwens) Foto:

Noord Hoflandbrug officieel geopend


“De heer drs. J, Borgman, gedeputeerde van de provincie Zuid Holland, nam gisterochtend plaats achter het stuur van een N.Z.H. bus en chauffeerde het gezelschap genodigden veilig over de nieuwe Noord Hoflandbrug. Hiermee was de officiële opening van de brug, die de wijken Noord Hofland en Leiden Zuid West met elkaar verbindt, een feit”, kopte De Omroeper van 27 april 1977.

Het verslag van de opening gaat verder:

“Ongeveer vierhonderd miljoen gulden kostte deze brug, die tot stand kwam in samenwerking tussen Rijk, Provincie en de gemeenten Leiden en Voorschoten. Het Rijk nam 95 procent van de kosten voor haar rekening, onder uitdrukkelijke voorwaarden dat de brug uitsluitend bestemd wordt voor openbaarvervoer, fiets- en voetgangersverkeer. Het geld kwam voor een gedeelte uit de pot van het experimenteerproject Leidse Baan (de in 1972 beoogde maar later geschrapte weg door de Horsten) en deels uit het budget ‘objecten ter bevordering van de werkgelegenheid’.
Drs. Borgman zei in zijn openingswoord dat in de provincie Zuid Holland de werkloosheid ten opzicht van andere provincies het hoogst is. Hij zei daarom graag te zien dat het Rijk meer projecten in deze provincie zou uitvoeren. Tevens bracht hij naar voren dat station De Vink naar zijn mening het volgend jaar al geopend moet worden. Het argument van de N.S. dat het station niet rendabel is zolang Leiden de Stevenhofjespolder nog niet heeft bebouwd achtte hij niet relevant. Volgens hem gaan de kosten nu eenmaal voor de baat uit. Burgemeester Vis van Leiden haakte hierop in door te zeggen dat de gemeenteraad van Leiden de grootste spoed zal betrachten om tot een besluit omtrent de Stevenhofjespolder te komen.
Roodlicht camera
Alhoewel de verkeerslichten aan weerskanten van de brug nog niet zijn aangebracht staat er al wel een roodlicht camera en een verkeersbord “Verboden voor alle voertuigen, behalve voor lijndienstbussen.” De toekomstige verkeerslichten zullen continu op rood staan. De NZH bussen zijn voorzien van een Vetagsysteem waardoor bij nadering van een bus de lichten op groen springen.

Iedere particuliere automobilist die door het rode licht rijdt wordt door de camera geregistreerd met alle gevolgen van dien.

De burgemeester van Voorschoten dr. J. van der Haar zei dat Voorschoten na aanvankelijk het gehele project met argusogen te hebben bekeken nu toch erg tevreden is met de vrije busbaan. Ook hij pleitte voor een spoedige totstandkoming van station De Vink”. Tot zover De Omroeper.

In de raadsvergadering van 9 april 1975 werd de gemeenteraad ingelicht over de plannen van het Rijk en Provincie omtrent de aanleg van een brug over het Korte Vlietkanaal en werd de raad gevraagd een krediet van 150.000 gulden te voteren voor de nodige aanpassing van de kruising Leidseweg – Trompweg.

Een brug uitsluitend voor openbaar vervoer, fietsers en voetgangers, daarover hadden raadsleden in eerste instantie hun bedenkingen. Maar doorslaggevend argument was dat als de brug opengesteld zou worden voor alle verkeer er grote verkeersstromen vanuit Leiden naar Voorschoten en vice versa zouden ontstaan die de wijk Noord Hofland en de Leidseweg zouden belasten.