Hans van Gogh was 24 jaar raadslid voor de VVD en heeft veel betekend voor zijn partij
Hans van Gogh was 24 jaar raadslid voor de VVD en heeft veel betekend voor zijn partij Foto:

Hans van Gogh: “linkse VVD’ er”

Liefst 24 jaar was hij vanaf 1978 ononderbroken raadslid. Al die jaren 'deed' hij welzijn, een onderwerp waarvoor in zijn eigen partij doorgaans weinig belangstelling was. Maar Hans van Gogh (1934-2014) deed het met verve! Of het nou jeugdwerk, ouderen- of gehandicaptenbeleid betrof, hij toonde volop engagement. Met een goed gevoel voor noden in de samenleving. En waar hij zich kon laten zien, toonde Hans belangstelling. Als het even kon, hielp hij verder een handje mee. Hij was geen familie van naamgenoot en beroemd schilder Vincent. “Alle schilderijen, die ik van hem heb, zijn kopieën hoor!”, was vaak zijn reactie.

door: Cees Bremmer

Niet alleen vóórdat hij raadslid werd, maar ook tijdens die jaren en zeker na zijn pensionering als hoog ambtenaar in Den Haag, vervulde hij vele maatschappelijke relevante nevenfuncties.


Iemand met een
groot sociaal hart,
volop engagement
en een goed gevoel
voor noden in
de samenleving


Zo was hij actief voor het toenmalige jongerencentrum Stichting De Lindehoeve en voorzitter van de Stichting Scouting alhier, evenals secretaris van de Voorschotense afdeling Dierenbescherming.

Voor de tennisvereniging Forescate, het buurthuis De Boschbloem en ook Tafeltje Dekje, zette hij zich eveneens in. Het huttenbouw-projekt van de jeugdvakantiebezigheden zette hij persoonlijk op. Kortom, Hans van Gogh was iemand met een groot sociaal hart en heel betrokken, evenals trouwens zijn vrouw Leny.

Liberalisme betekende voor Hans allereerst persoonlijke vrijheid, maar niet ten koste van anderen. Verdraagzaamheid stond bij hem hoog in het vaandel. Iemand die hem goed kende, noemde hem eens “een linkse VVD’er”. Een rake typering! Beroepsmatig was Hans van Gogh steeds werkzaam in de sfeer van arbeidsvoorwaarden en sociaal beleid.

In de gemeenteraad van Voorschoten was Van Gogh een bindende factor en als langst zittend en ervaren raadslid was hij een graag geziene nestor.

Het wethouderschap ambieerde hij niet, evenmin een fractievoorzitterschap van zijn partij. Hij kon, aimabel als hij was, met iedereen goed opschieten, hij had aan niemand een hekel.

Hans hield van gezelligheid, gezelschap en een goed glas wijn. Zo’n raadslid is een groot stemmentrekker voor zijn partij. Het scheelde ook maar weinig of hij was vanaf een niet-verkiesbare plek, in 2002 voor een 7e periode als raadslid gekozen!

Helma Neppérus sprak bij zijn afscheid in 2014, na een toch nog onverwacht overlijden, in een overvolle aula warme woorden en roemde zijn grote betekenis voor de lokale VVD, ”voor wie Hans van Gogh heel veel betekend heeft”.

Zij vertelde toen ook een mooie anekdote. Hans was onder andere een actief roeier en roeicoach. Al coachend op het Rijn en Schiekanaal, ergerde hij zich eens aan een boot met twee vrouwen, midden op het water, die maar niet opschoot. Toen hij boos brulde "wegwezen”, zag hij enkele tellen later tegen wie hij sprak: prinses Beatrix!


Afbeelding
Hans van Gogh was 24 jaar raadslid voor de VVD en heeft veel betekend voor zijn partij