Binnenkort staat ze er weer: de bosanemoon, boshyacint en sneeuwroem. Foto: Gemeente Voorschoten
Binnenkort staat ze er weer: de bosanemoon, boshyacint en sneeuwroem. Foto: Gemeente Voorschoten Foto:

Met het voorjaar in aantocht wordt het buiten steeds mooier

Nu de winter achter ons ligt geeft de natuur weer de eerste tekenen van leven. Vooral de bolgewassen laten zich uitbundig zien. Logisch, ze hebben al hun energie opgeslagen en willen, voordat de bomen en struiken in blad komen, laten zien wat ze in huis hebben.

Voorschoten - De sneeuwklokjes, winterakoniet en (boeren)krokussen hebben hun best al gedaan en zijn bijna uitgebloeid. Het is nu weer tijd voor de voorjaarsbloeiers.

Gewassen uit Friesland
Op dit moment zijn het vooral de narcissen die kleur geven aan de nog kale beplanting, gazons en wegbermen. Over enkele weken gevolgd door bosanemoon, boshyacint, sneeuwroem en corydalis solida.
Deze, en nog veel meer, voorjaarsbloeiers worden vaak aangeduid als stinzenflora. Het zijn gewasjes die van oorsprong niet uit Nederland komen, maar vooral in de 17de en 18de eeuw door herenboeren uit Friesland en Groningen in Voorschoten terecht zijn gekomen.

Het was een goede zet, want de bolletjes hadden het hier prima naar hun zin en vermenigvuldigden zich volop.

De voorjaarsbloeiers
Elk jaar opnieuw komen de voorjaarsbloeiers vanzelf weer op en geven het signaal: het voorjaar is in aantocht. Wie een wandeling door Voorschoten maakt komt de voorjaarsbloeiers vast tegen. Het mooist komen ze tot hun recht als ze jarenlang in hetzelfde gebied staan, zoals op Ter Wadding, buitenplaats Berbice, het Burgemeester Berkhoutpark of park Rosenburgh. Ze hebben zich daar op een natuurlijke manier kunnen ontwikkelen.

Bloemen voor de bijen
De laatste jaren probeert de gemeente Voorschoten de plantsoen- en bosranden aantrekkelijker te maken door speciale mengsels te planten. Niet alleen voor de mensen, maar ook voor insecten.

De krokussen zitten vol met nectar en stuifmeel


De krokussen zitten vol met nectar en stuifmeel. Als de temperatuur oploopt weten bijen de bloemen goed te vinden.
Velen van ons gaan er voor een wandeling op uit, zeker in deze tijd. Een prima manier om even te ontspannen. Met het voorjaar in aantocht wordt het buiten alleen maar mooier.