70% van het voedsel in de wereld wordt door vrouwen verbouwd. Toch zien zij minder van de winst dan mannen. Foto: Fairtrade Voorschoten
70% van het voedsel in de wereld wordt door vrouwen verbouwd. Toch zien zij minder van de winst dan mannen. Foto: Fairtrade Voorschoten Foto:

Fairtrade en
vrouwenrechten

Elk jaar wordt op 8 maart de Internationale Vrouwendag gehouden, waarbij er onder andere aandacht is voor de belangrijke rol die vrouwen spelen in de economie, zij het dikwijls vanuit een nadelige positie.

Ongeveer 70 procent van het voedsel in de wereld wordt verbouwd door vrouwen. Toch bezitten ze het land vaak niet en zien ze minder van de winst dan mannen. Fairtrade probeert deze genderkloof te dichten. Dit houdt in dat aandacht wordt besteed aan de rechten van vrouwen, hun sociale en economische ontwikkeling wordt bevorderd en hun volledige deelname aan de maatschappij wordt gesteund om zodoende een meer duurzame toekomst te bereiken.
De ervaringen van vrouwen die werken op Fairtrade-gecertificeerde bedrijven geven een vijftal ‘regels' aan die belangrijk zijn voor het boeken van vooruitgang bij het bereiken van gendergelijkheid.
1. Verlaag de hindernissen voor participatie van vrouwen. Boerencoöperaties en bedrijven moeten een beleid hebben gericht op gendergelijkheid. Zo mag niet gediscrimineerd worden op grond van geslacht of burgerlijke staat bij het aantrekken van menskracht of het betalen van loon.
2. Stimuleer vrouwenvertegenwoordiging, bijvoorbeeld in comités die beslissen hoe de FT-premie gebruikt zal worden. Sommige producentenorganisaties richten vrouwencomité's op waar vrouwen hun problemen naar voren kunnen brengen zodat deze in de grotere organisatie kunnen worden opgepakt. Het is bijzonder van belang vrouwen aan te stellen in machtsposities die traditioneel door mannen worden bezet.
3. Leid vrouwen op voor leiderschap. FT-producentennetwerken organiseerden vrouwenscholen voor leiderschap, waarin vrouwen zakelijke, onderhandelings- en financiële vaardigheden kunnen leren. Veel van deze vrouwen durven daarna leiding te geven en bestuursfuncties te bekleden binnen hun coöperaties en gemeenschappen.
4. Streef verbeteringen op de korte termijn na en werk tegelijkertijd aan systeemverandering op de lange termijn. Geef vrouwen bijvoorbeeld grond in beheer en werk tegelijkertijd aan verbetering van het eigendomsrecht.
5. Betrek ook mannen bij de strijd voor vrouwengelijkheid.

Er is nog veel werk aan de winkel om echte gendergelijkheid tot stand te brengen. Maar met uw steun uitgedrukt in de aanschaf van Fairtrade-producten stelt u Fairtrade en haar partners in staat om op dit vlak vooruitgang te boeken.

Werkgroep Fairtrade
Gemeente Voorschoten


FTG_logo_v2