Indische Families in Voorschoten, niet alleen voor hen maar eigenlijk voor iedereen de moeite van het lezen waard. Foto: Mo van der Werf.
Indische Families in Voorschoten, niet alleen voor hen maar eigenlijk voor iedereen de moeite van het lezen waard. Foto: Mo van der Werf. Foto:

Het verhaal van de Indische families in Voorschoten

De Indische Theo George vertelde in het nieuwsblad van de Vereniging Ouderenbelang Voorschoten, hoe de familie George zich zeventigjarig geleden in Voorschoten vestigde. Het vormde de opstap naar het boek ‘Indische families in Voorschoten’.

Door: Nico Fennes, Life In Letters

De families Bal, Berk, Brouwers, Donkersloot, Doornweerd, George, Gottschalk, Joseph, Kessels-Berk, Tierolf- de Lannoy, Lapré, Luchsinger, Oldeman, Rapmund, Rüben, Stokking, Talakua en Van de Lint vond ik bereid aan dit boek mee te werken. Deze achttien Indische of nauw aan Nederlands-Indië verwante families vertelden wie zij zijn, waar zij oorspronkelijk vandaan komen, hoe het hun (voor)ouders in Nederlands-Indië toeging vóór, tijdens en na de Japanse bezetting en de Bersiaptijd, hoe zij de oversteek naar Nederland maakten en zich in het voor hen toen nog onbekende Voorschoten nestelden.

Het leverde een unieke verhalenbundel op. Naast interviewen is er veel research verricht. In het gesprek met Marianne Doornweerd bijvoorbeeld, kwam een foto op tafel van een rechtszitting tegen Japanse generaals. Op de foto staat Marianne's vader als een van de rechters in de temporaire krijgsraad. De foto maakte zoveel indruk dat ik dagenlang speurde naar artikelen en documentaires over de veroordeling van Japanse oorlogsmisdadigers. Door wat ik hoorde veranderde gaandeweg de betekenis van het boek. Zat ik al niet tot aan mijn oren in de materie, het gesprek met de gebroeders Rüben trok mij er verder in. ‘Eindelijk worden wij gehoord', sprak Percy Rüben. Die opmerking hakte er in. Het bracht mij tot het besef dat sommige families in de tweede generatie, zoals de Rübens, zich nog steeds niet volledig erkend of gehoord voelen. Door hun verhaal te schrijven geef ik hen een stem.

Mo van der Werf bood belangeloos haar kennis en kunde aan. Zij bouwde het boek op vanuit de opzichzelfstaande familieverhalen, digitaliseerde en bewerkte het beeldmateriaal en smolt het geheel tezamen tot een prachtig vormgegeven boek.

Het boek telt 333 full colour pagina's met een hardcover waarop een fascinerende afbeelding van een kunstwerk van Shelly Lapré prijkt. De verhalen zijn evenzo boeiend als deze omslag. Dit bijzondere boek is te bestellen op www.life-in-letters.nl.