Bestuursleden Ton v.d. Peet en Corrie Huguenin van ‘De Six Prèt’. 'Petanque is een heerlijke sport. Mensen zijn buiten in beweging en hebben sociaal contact. Foto: Hans Douw
Bestuursleden Ton v.d. Peet en Corrie Huguenin van ‘De Six Prèt’. 'Petanque is een heerlijke sport. Mensen zijn buiten in beweging en hebben sociaal contact. Foto: Hans Douw Foto:

Club de Petanque ‘De Six Prèt’ leeft!

Ooit was petanque een activiteit binnen Buurtvereniging Bloemenwijk Boschgeest. Om zich te kunnen aansluiten bij de Nederlandse Jeu de Boules Bond, was het een vereiste om een aparte vereniging op te richten. Dat gebeurde op 4 april 1982. Sinds die datum is ‘De Six Prèt’ een bloeiende club die veel Voorschotenaren plezier verschaft.

door: Hans Douw

Voorschoten - De banen waren oorspronkelijk gelegen op de Sixlaan en gaven de leden veel plezier, waarna deze feiten bij het bepalen van de clubnaam tot ‘Six Prèt’ werden samengevoegd. Vol enthousiasme vertellen de bestuursleden Ton v.d. Peet en Corrie Huguenin hoe hun vereniging er voor staat.

‘Aan het begin van de pandemie zijn wij een tijdje dicht geweest, maar na twee maanden pauze zijn wij rustig aan weer doorgegaan. Het najaar bleef het lang warm, wat heel gunstig was voor ons als buitensport. In totaal beschikken wij over 19 banen. Enige tijd geleden hebben wij op de plaats van de voormalige Heemtuin drie nieuwe banen geopend die ruim zijn opgezet. Daardoor kunnen ook leden die zijn aangewezen op een rolstoel actief zijn binnen onze club. Die nieuwe banen zijn voor een groot deel gesubsidieerd door de Gemeente en gesponsord door de Lions, waar wij natuurlijk heel erg blij mee zijn.

Jeu de boules is geïmporteerd door Nederlanders die op vakantie waren in Frankrijk en daar kennis maakten met de sport. Petanque is één van de varianten, die bijvoorbeeld ten aanzien van de grootte van de bal afwijkt van andere spelsoorten. Om het spel goed te spelen, is inzicht en techniek nodig. Het is een heerlijke sport om te spelen. Mensen zijn in beweging, zijn buiten en hebben sociaal contact. Dat is ook iets wat wij heel belangrijk vinden.

Wij bezitten op dit moment 75 leden, die na het spelen ook graag bijeenkomen in de kantine van de Boschbloem. Dat is nu wat lastig vanwege de Corona, maar als alles weer normaal wordt hopen we de sociale activiteiten zo snel mogelijk te hervatten. Onze jongste leden zijn veertigers, maar het merendeel is zeventig plus.

Ons toernooi in de Voorstraat is één van de jaarlijkse hoogtepunten. Op Eerste Pinksterdag spelen meer dan 100 teams in het centrum van het dorp, waar ook de terrassen geopend zijn. Vanuit het hele land komen mensen dan naar Voorschoten.

Op vier dagen van de week wordt er bij ons gespeeld. Op maandag, zaterdag en zondag is dat in de middag, terwijl op donderdag in de avond wordt gespeeld. Er wordt op recreatief niveau gespeeld. Iedereen speelt tegen iedereen. Er zijn wedstrijden van drie tegen drie, twee tegen twee en één tegen één. Die eerste vorm is nu tijdens Corona even niet aan de orde, omdat met zes man op de baan de anderhalve meter moeilijk aangehouden kan worden. Een wedstrijd duurt ongeveer een half uur, maar het kan flink uitlopen. De ploeg die het eerst 13 punten heeft behaald, heeft gewonnen.

In Leiden zit geen Petanque vereniging, om die reden hebben wij gekeken of wij daar iets kunnen betekenen. Ook hebben wij in het verleden onderzocht of wij naar een ruimer opgezette locatie zouden kunnen verhuizen. Vooralsnog blijven wij gewoon op onze huidige plaats zitten. Die is voor de leden goed bereikbaar. Wij kunnen zeker nog nieuwe leden gebruiken. Jong en oud zijn welkom. Boules kunnen worden geleend en er worden regelmatig cursussen georganiseerd. Op onze website www.dspvoorschoten.nl is alle informatie hierover te vinden.'