Helma Neppérus bekijkt de politieke toekomst na de verkiezingen. Foto: Nick van Ormondt
Helma Neppérus bekijkt de politieke toekomst na de verkiezingen. Foto: Nick van Ormondt Foto:

Zet na het kiezen Voorschoten weer voorop

En nu hebben we de verkiezingen gehad, al hebben we nog wel dat vervelende coronavirus. In Voorschoten was de opkomst goed, het campagne voeren was vooral digitaal, want je kunt moeilijk mensen vragen thuis te blijven en dan zelf op straat folders gaan uitdelen. Landelijk zal er de komende maanden gewerkt worden aan een nieuw kabinet, hier moeten we gewoon werken aan Voorschoten zelf.

De verkiezingsavond was leuk voor mensen die stemden op VVD of D66, voor linkse partijen was het triest. Over een jaar mogen we voor Voorschoten zelf stemmen en doen ook lokale partijen mee. Komende maanden moet de gemeente hard werken en dan geldt zeker ook voor het College van Burgemeester en wethouders en de raadsleden om echt voor elkaar te krijgen wat er beloofd is. Er is nog best wat te doen om te zorgen dat Voorschoten een heerlijk dorp blijft om in te wonen.

Dat virus blijft vervelend en maakt het voor ondernemers, maar ook voor mensen in loondienst in de getroffen sectoren moeilijk. Ik hoor de laatste tijd vaak dat mensen die voor een tegemoetkoming in aanmerking zouden komen, dat niet weten. Het is ook best lastig en steeds worden regelingen weer aangepast.

TONK
Eén belangrijke nieuwe regeling die vanaf 24 maart ook beschikbaar is in Voorschoten, is de zogeheten TONK-regeling. Dit is een regeling die mensen- niet alleen ondernemers- die een inkomensval hebben van meer dan 25 procent, ondersteuning biedt bij de vaste lasten zoals de hypotheek, de huur, maar ook gas, water of licht. De gemeente Leidschendam-Voorburg voert deze regeling ook uit voor Voorschoten, meer info op www.lv.nl/tonk en op www.Voorschoten.nl/tonk of contact zoeken zoals wethouder Paul de Bruijn zegt, met Voorschoten Voor elkaar.

Denk aan eigen mensen
Ook worden nu onze inwoners tegen het coronavirus ingeënt. In de verpleeghuizen is de inenting afgerond en nu worden dus ook anderen ingeënt. Ook onze huisartsen treffen voorbereidingen om meer te kunnen prikken. Wanneer je aan de beurt bent hangt van je leeftijd af. Maar, steeds meer mensen krijgen een oproep. Hopelijk kan het tempo nog omhoog worden gebracht, want ingeënt zijn is essentieel om meer versoepelingen door te kunnen voeren.

Verder moeten we nadenken over hoe we ondernemers gaan helpen als straks het leven weer “normaal” wordt. Daar kan de gemeente een goede rol bij spelen, maar wij ook zelf door onze boodschappen en aankopen in Voorschoten zelf te doen. Het is wezenlijk dat in Voorschoten ondernemers zijn en zij echt verder kunnen als deze zware tijd voorbij is.

Bouwen
Daarnaast is nog steeds het aandachtspunt meer huizen bouwen in Voorschoten en leg daarbij accent op betaalbare woningen voor starters en op appartementen voor ouderen, die dan weer hun oude huis aan een wat jongere kunnen overdragen. Ik heb daar vaker over geschreven, al geeft het project Arsenaal-Segaar nu wat hoop. Ik hoor trouwens van veel gemeenten met dit soort problemen, maar dat moet juist een reden zijn om wel concreet stappen te gaan zetten, Ik noem weer Starrenburg 3.

En laten we ook wat betreft de financiën als gemeente prioriteiten stellen, want je kunt een euro maar eenmaal uitgeven. Dus extra eisen aan beton, maakt bouwen duurder en extra bomen planten is aardig, maar zorgt ook voor vertraging bij andere zaken of dwingt tot andere bezuinigingen.

Het is ook in dit laatste jaar voor het college en voor de Raad om keuzes te maken. Dat kiezen mochten we deze week bij de stembus, maar zal de komende maanden door de gemeente moeten gebeuren.

Helma Neppérus
Oud-Kamerlid en
oud-raadslid voor de VVD