Ben van der Hoff praat ons maandelijks bij over het belang van een gezonde lifestyle. Foto: Vsk
Ben van der Hoff praat ons maandelijks bij over het belang van een gezonde lifestyle. Foto: Vsk Foto:

Dikke beesten in dierentuin worden op streng dieet gezet

Dieren in de dierentuin lopen grote kans te dik te worden door te veel eten en te weinig beweging. Dierverzorgers doen hun uiterste best gewichtstoename te voorkomen.

Niks nieuws
Wat welvaartsziekten betreft, blijkt er geen verschil tussen mensen en dieren te zijn. Dikke beren, vadsige olifanten. Wanneer wilde dieren in gevangenschap niet op dieet gaan, lopen zij gevaar om veel te dik te worden. Dieren houden, net als mensen, van zoet en van vet. In gevangenschap, dus met minder beweging, is dat dubbel slecht voor ze.

De gezonde magere tijden heb je in gevangenschap niet. Het voedselprogramma wordt steeds meer omgegooid. In ieder geval geen krachtvoer en minder fruit (red. gezond maar bevat wel suiker). Verse groente, takken en bladeren blijken al een stuk beter. Je kunt een zebra beter een uur lang op een kilo hooi laten kauwen dan een paar minuten op een zak brokken.

Parallel
Mensen leven als het ware ook in gevangenschap. Vroeger moest men erop uit trekken om het eten van die dag te vinden. En ook om andere redenen werd er lichamelijke arbeid verricht. Beweging genoeg dus. Ongezond eten was niet voorhanden.
Tegenwoordig kunnen we niet van de kant en klare producten afblijven. We zouden hetzelfde dieet als dat van de dieren moeten volgen. Verse groente, takken en bladeren. Die laatste twee moet u natuurlijk niet letterlijk nemen. Een aantal mensen met slechte bloedwaardes (diabetes, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, etc.) werd, uit vrije wil, opgesloten in een dierentuin. De oppasser bracht elke ochtend in een kruiwagen (!) gezond ‘voer’ waaronder veel rauwkost. Bewegen behoorde bij het dagritueel. Diegenen die deze kwelling hadden doorstaan werden beloond met sterk verbeterde bloedwaardes en gewichtsverlies. Bij sommigen was zelfs de diabetes verdwenen.

Conclusie
De conclusie is simpel. Wees zuinig met brood, pasta, aardappels, rijst, zuivel en vlees. Haal je koolhydraten vooral uit groente. Fruit is goed maar eet het met mate. Eet weinig bewerkte producten en vooral geen directe suikers. Eet regelmatig (vette) vis, goede vetten zoals olijfolie, noten, havermout. Een stukje zwarte (minimaal 75% cacao) chocolade kan geen kwaad.

Ben van der Hoff