Paul 't Lam zit voor GroenLinks in de Voorschotense gemeenteraad
Paul 't Lam zit voor GroenLinks in de Voorschotense gemeenteraad Foto:

NIMBY opstelling
ergelijk en niet solidair

In heel Nederland zijn gemeenten gezamenlijk bezig om het plan in te dienen waarmee hun regio een bijdrage gaat leven aan de energietransitie, de verandering van fossiele energie naar duurzame energie. In onze regio is dat Holland Rijnland.

Omdat we in 2030 al een behoorlijke reductie van fossiele energie moeten behalen en veel interessante energiebronnen nog niet productierijp zijn, zal de bulk van duurzame energiebronnen van zonne- en windenergie moeten komen.

En elke regio moet daar een eerlijke bijdrage aan leveren. Maar net als individuele burgers zien gemeenteraden het vaak niet zitten om zonnevelden of windmolens in de ‘achtertuin’ te plaatsen. Dat is ook best begrijpelijk, maar als de meeste initiatieven voor windmolens of zonnevelden afgeschoten worden omdat men ze niet wil zien, halen we de doelstelling van 49% reductie van fossiele energie in 2030 nooit.

Vaak wordt er dan gezegd dat het niet altijd waait (is waar) of de zon geregeld afwezig is (ook heel waar) en dat we ons moeten richten op kern- of thoriumenergie, of dat waterstof de oplossing is. Wat deze zogenaamde alternatieven kenmerkt is dat ze op korte termijn, voor 2030 dus, geen reële oplossing zijn (kernenergie), helemaal geen energiebron zijn (waterstof), of überhaupt nog niet bestaan (thorium). Maar bovenal dat niemand aangeeft dat zo’n kernreactor wel in de achtertuin welkom is.

We moeten ophouden te denken dat de energietransitie gaat zonder gevolgen. Als we echt serieus dit probleem willen oplossen dat moeten we ook accepteren dat de gevolgen soms vervelend zijn. De Not In My BackYard (NIMBY) opstelling is ergerlijk en bepaalt niet solidair. Als bij elk zonneproject of bij elke windmolen de wereld te klein is, gaan we dit soort grote opgaven niet oplossen.


Natuurlijk betekent dit niet dat Voorschoten nu vol met windmolens komt te staan, er zijn ook in onze regio betere, logischere plekken om windmolens te plaatsen, en natuurlijk is de zee ook een veel interessantere locatie. Maar het zou goed om de energietransitie zonder taboes te benaderen. Als tegenprestatie mogen we verwachten dat we als burger betrokken worden bij een nieuw zonne- of windmolenproject in de buurt.

Paul 't Lam GroenLinks Voorschoten