Apotheek De Nachtwacht in LUMC sluit buiten kantooruren

Apotheek De Nachtwacht in het LUMC, is vanaf 1 april 's avonds, in het weekeind en op feestdagen gesloten. Patiënten kunnen vanaf dan met een spoedrecept terecht bij de dienstapotheken in Voorhout, Alphen aan den Rijn en Leiderdorp.
Leiden/Voorschoten - De apotheek in Voorhout is de enige apotheek in Zuid-Holland Noord die ook in de nacht open is. De andere twee zijn tot ’s avonds 23.00 uur open. De apotheek in Alrijne Leiderdorp heeft wel een robotgestuurde apotheek die ’s nachts een beperkt assortiment geneesmiddelen kan verstrekken.
Elke regio in Nederland heeft een of meerdere dienstapotheken. Inwoners die buiten kantooruren bij de huisartsenpost een spoedrecept krijgen, kunnen de noodzakelijke geneesmiddelen direct bij deze dienstapotheek ophalen. Hiertoe werken de dienstapotheken en huisartsenposten in de regio met elkaar samen.
Onlangs hebben de Stichting Samenwerkende Dienstapotheken Rijnland en de Huisartsenposten De LIMES nieuwe afspraken gemaakt. Er is besloten de regionale huisartsen- en apotheekzorg buitenkantooruren te concentreren in Voorhout, Alphen en Leiderdorp. Dit heeft te maken met de toenemende en steeds complexere zorgvraag en het tekort aan zorgpersoneel. Bij de huisartsenposten in Alphen aan den Rijn, Leiderdorp en Voorhout blijft een voorziening voor het leveren van de spoedzorg voor geneesmiddelen bestaan.
Sinds 2020 focust het LUMC zich meer op hoog complexe patiëntenzorg. Een deel van de basiszorg, zoals de huisartsenpost, is in lijn hiermee verplaatst naar Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp. Hierdoor is ook de basis voor een dienstapotheek in het LUMC komen te vervallen.
Bezoekt u 's avonds, ‘s nachts of op zon- en feestdagen de spoedeisende hulp in het LUMC? Dan kunt u de noodzakelijke geneesmiddelen ophalen bij Dienstapotheek Bollenstreek in Voorhout of bij de dienstapotheek in het Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp.
Bent u hiertoe niet in staat? Dan kan gebruikgemaakt worden van de bezorgservice van de Stichting Samenwerkende Dienstapotheken Rijnland. Voor meer informatie: Stichting Samenwerkende Dienstapotheken Rijnland, telnr. 0252 - 240 216 of email:info@dabapotheek.nl
Apotheek De Nachtwacht in het LUMC is vanaf 1 april 's avonds en in het weekend niet meer open. Foto: Sleutelstad