De bioscoop, nu gevestigd in het cultureel centrum is al lang niet meer weg te denken uit het dorp. Foto: Jane Koopstra
De bioscoop, nu gevestigd in het cultureel centrum is al lang niet meer weg te denken uit het dorp. Foto: Jane Koopstra Foto:

Wat??.... Ook al geen bioscoop? Het dorpse leven wordt schraler

Voorschoten is een dorp, niet zomaar een dorp, maar door Elseviers Weekblad gekozen tot een van de beste 10 gemeentes van Nederland. Iets om trots op te zijn. Dankzij een geweldige plantsoenendienst die de parken en andere groenvoorzieningen goed bijhoudt, ziet het dorp er uitnodigend uit. Het dorpse hebben wij altijd gekoesterd; onze zelfstandigheid hebben wij hoog op onze prioriteitenlijst al was het maar om dat dorpse karakter te behouden.

door: Jane Koopstra

Wat maakt ons dan tot een dorp? Niet de overvloed aan supermarkten, parkeergarages, kapperszaken, horeca die zich gestaag over de gehele Voorstraat uitbreidt, ook al is er kennelijk genoeg klandizie voor. Juist die enorme schaalvergroting maakt dat we steeds minder “dorps” zijn. Waar vinden we nog een speelgoedwinkel met liefde voor speelgoed, een handwerk – of andere hobbyzaak, een verfhandel met een praatje en gratis advies? Veel van deze kleine winkels hebben het moeten afleggen tegen grote onpersoonlijke ketens waar je al blij bent als iemand je het schap kan wijzen waar iets ligt.

Wat zijn dan wel die “dorpse” kwaliteiten? Onze verenigingen op het gebied van cultuur en sport, het zwembad en de bieb die goed en veilig per fiets bereikbaar zijn voor het publiek, vooral ook voor kinderen. Helaas vormen de financiële lasten van de gemeente een bedreiging voor het voortbestaan van voorzieningen. Het Cultureel Centrum verdwijnt, evenals de Werf en het Kruispunt heeft het niet gehaald als Multifunctionele Accomodatie (MFA). De Bibliotheek, hoewel eigenlijk te klein, gaat die functie vervullen. Goed te bereiken, maar met name per fiets. En de bioscoop? Komt die nog terug? Het dorpse leven wordt steeds schraler.

De kleine winkels leggen het af tegen winkelketens


Maar zo’n prachtige gemeente heeft toch ook kansen? Juist omdat deze zo centraal ligt tussen het strand en het groene hart, in de nabijheid van de wandelgebieden in de Horsten en de Vliet en de Vlietlanden als watersportgebied. De fiets- en wandelroutes zijn goed aangegeven, maar waarom het dorp niet toegankelijker maken voor passanten op de Vliet door voor wat aanlegsteigers langs de Vliet en in de Molensloot te zorgen? En een terrasje aan het water?

En wat te denken van het aantrekken van wat kleinere nichewinkels? De huren zijn te hoog voor een individuele nichewinkel, maar misschien kan een groter pand ingericht worden met meerdere kleine winkeltjes die de huur kunnen delen. Een handwerkzaak, teken- en schilderspullen, een kwaliteitsstoffenzaak met naaibenodigdheden, een speciaalzaak in koffie en thee om maar een paar voorbeelden te noemen.

Ook zijn er kansen voor bijvoorbeeld het Ambachtspad, waar de winkels nogal eens van eigenaar wisselen. Er wonen veel ouderen in de omgeving en als ook het locaties van het MOC-terrein en Fixit worden bebouwd met (logischerwijs) voornamelijk ouderenwoningen, dan zou er op Ambachtspad gelegenheid zijn voor bijvoorbeeld een kleinschalige supermarkt waar ouderen op loopafstand hun boodschappen kunnen doen.
En de bioscoop? Die is al lang niet meer weg te denken uit het dorp: kleinschalig, met kwaliteitsfilms, een leuk aanbod voor kinderen en ook heel goed bereikbaar per fiets. Kan de filmzaal straks niet gewoon worden geïntegreerd in de nieuwbouw op de plek van het Cultureel Centrum? En tijdelijk (of permanent) in het Kruispunt? De bioscooplampen hangen al in de kerk. Die kwamen destijds, toen de kerk werd gebouwd in 1923, uit een bioscoop in Groningen. De ge-eigende plek voor de bioscoop, zou je zeggen.